Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag kommer aldrig att förlåta mig själv annars”

Enligt uppgifter till SportExpressen har Nilsson funderat på det här under en längre tid.
Stina Nilsson byter sport till skidskytte.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Stina Nilsson när hon tog OS-guld 2018
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Här är årets bomb i skidvärlden. 

Stina Nilsson byter sport – från längdskidor till skidskytte. 

– Jag kommer aldrig förlåta mig själv om jag inte testar det här, säger Nilsson till SportExpressen.

Redan nästa säsong kommer hon tävla med ett gevär på ryggen.


Ladda ner appen gratis här – få sportnyheter på bästa sätt! 

Stina Nilsson är en av Sveriges och världens bästa skidåkare. Inte minst i sprint. 

26-åringen vann OS-guld i sprint i Pyeongchang 2018 och tog tre medaljer på VM i Seefeld året efter. Totalt har hon samlat ihop sju VM-medaljer och fem OS-medaljer under sin karriär. 

En karriär som längdskidåkare som nu alltså är över. 

Stina Nilsson byter till skidskytte

SVT avslöjade under söndagskvällen att Stina Nilsson väljer att byta sport, från längdskidåkning till skidskytte. SportExpressen kunde kort efter det publicera uppgifter om att Nilsson redan informerat sina sponsorer om beslutet.

Och nu bekräftar hon själv nyheten.

– Min grundtanke var att köra längdskidor ett OS till och sedan byta efter säsongen 2022. Men på grund av min skada har jag fått mycket tid att tänka och provskjuta och jag känner att jag verkligen inte vill vänta längre. Det är alldeles för roligt för det, säger Stina Nilsson i ett pressmeddelande.

Nilsson har dessutom lagt ut en video på Instagram där hon berättar om tanken bakom bytet. 

https://www.instagram.com/p/B-CuQsbJ6U4/

Stinas egna ord om bytet

Hon följer därmed i Magdalena Forsbergs fotspår. Forsberg var landslagsåkare i längdskidor innan hon sadlade om och senare vann totalt sex VM-guld. 

– Jag är ödmjuk för skidskyttets utmaningar, där jag tror att rutinen med geväret och att lära sig allt om vapnet, som till exempel när och hur man skruvar, blir den största utmaningen, men de är en utmaning jag ser fram emot. Jag får väl bara träna ”lite” extra på det, säger Stina Nilsson. 

Hon hoppas att hon och hennes nya skidskyttekamrater kan ha ett bra utbyte. 

– Jag tror att skidskyttarna och jag kan ha ett enormt bra utbyte av varandra. Jag kan säkert vara en bra sparringskompis på intervallpass, medan jag själv har tonvis med saker att lära av dem på vallen. De är ju proffs.

När SportExpressen får en pratstund med Stina Nilsson är hon på ett sprudlande humör. Hon berättar att hon redan älskar skidskytte och att hon aldrig skulle förlåta sig själv om hon inte gjorde den här satsningen.

– Jag är typ besatt av att skjuta, säger Nilsson och skrattar.

Landslagets reaktion

Stina Nilsson har varit med i längdlandslaget sedan 2013 och trots bytet till skidskytte vill hon inte se det som att hon lämnar längdskidåkningen helt och hållet.

­– Jag vill tacka Svenska skidförbundet för de här viktiga och roliga åren. Det känns som att jag kommer att få behålla väldigt mycket av längdskidåkningen även framöver, det är ju inte så att jag byter värld helt och hållet. Jag vill gärna se att längdskidåkningen och skidskyttet går lite hand i hand för mig. Min ambition är att vara en minst lika bra skidåkare även fortsättningsvis och att kunna gästspela för min skidklubb IFK Mora på SM-stafetter i framtiden, säger Nilsson.

Längdlandslaget fick reda på beskedet för några dagar sen. Och det togs emot med stor förvåning.

– Man känner att hon är på toppen av sin kapacitet fortfarande. Innan hon skadade sig slogs hon i toppen och så sent som i fjol tog hon VM-medaljer, så det kom som en liten chock, säger damtränaren Stefan Thomson.

Hur mycket påverkar det landslaget?

– Vi har ett starkt lag, framför allt på sprintsidan. Men Stina är jättestor för oss, både som person i laget och som skidåkare. Det är en stor förlust för oss, så är det. Det är en av världens bästa skidåkare vi tappar, även om vi är i en bra fas. 

Ni försökte inte övertala henne?

– Nja, Stina är en sån person som garanterat har det här väl förankrat i sig själv. Hon har nog vridit och vänt på det här ett par gånger. Så känner hon vad som är rätt, då ska man inte övertala och hålla på.

”Vi har inte påverkat henne”

Anders Byström, landslagschef för de svenska skidskyttarna, om Stina Nilssons beslut att satsa på skidskytte. 

– Vi har vetat att hon har varit lite intresserad. Men från det till att ta det här beslutet, att byta sport helt utan att vi har påverkat henne, det är spännande. 

– Och det är en överraskning, absolut, säger Byström. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.