"Jag vet inte vad Wassberg tänkte"

Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Anders Södergren och Camilla Enström sänder för Eurosports räkning under OS i Sydkorea.
Foto: SVEN LINDWALL
Under OS menade Wassberg att de svenska herrarna helt enkelt tränat för lite.
Foto: OLLE SPORRONG

OS i Sydkorea blev en succé i längdspåren för de svenska damerna. 

Men för herrlaget gick det tyngre, och under mästerskapet beskylldes laget för att träna för lite av legendaren Thomas Wassberg.

Nu får Wassberg mothugg av guldhjälten från Vancouver 2010 -  Anders Södergren, 40.

– Det stämmer ju inte, säger Södergren. 

För första gången på 24 år lämnade det svenska herrlandslaget i längdskidåkning OS utan en enda medalj i bagaget. Calle Halfvarsson och Marcus Hellner ordnade Sveriges främsta placering i Pyeongchang med en fjärdeplats i sprintstafetten. 

Efter den svaga svenska insatsen på den inledande skiathlonen riktade ikonen Thomas Wassberg kritik mot svensk herråkning i en intervju med Eurosport. Herrarna hade enligt Wassberg helt enkelt tränat för lite.

– Allt bottnar i den bekvämligheten som finns, barn som inte rör på sig så mycket, sa Wassberg då. 


Anders Södergren var fanbärare under invigningen av OS i Sotji 2014.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Anders Södergrens svar till Wassberg

Anders Södergren, mångårig landslagsåkare och expertkommentator under OS, menar att Wassbergs utspel inte stämmer. 

– Jag vet inte vad han tänkte riktigt, jag antar att han tänkte att dagens ungdom blir mer och mer stillasittande. Men det gäller ju inte dem som kommit så pass långt som A-landslaget i skidåkning. 


LÄS MER: "Så tröttsamt och dumt av Thomas Wassberg" 


I stället menar Anders Södergren att herråkarna kan ha tränat för hårt och inte vilat tillräckligt. Som exempel lyfter han upp den svenske talangen Jens Burman, 23, som haft en tung säsong. 

– Han åkte ganska starkt i fjol på en hel del tävlingar, men i år tog det väldigt lång tid innan han kom i gång överhuvudtaget. Han var sliten i höstas helt enkelt, och gick på en smäll. Det tar tid att återhämta sig, säger Anders Södergren. 


Daniel Richardsson, Johan Olsson, Anders Södergren och Marcus Hellner med sina guldmedaljer från stafetten i Vancouver.
Foto: NILS JAKOBSSON / © BILDBYRÅN

Södergren om Sveriges OS

40-åringen beskriver det svenska herrlandslagets träningssommar som bra och fri från sjukdomar, vilket har gett åkarna i laget möjligheten att träna helt enligt plan inför OS-säsongen. Södergren menar att träningen nästan blir för bra, och att åkarna kan få för mycket av det goda. 

– Man känner inte när det rinner över och man blir lite smygande småbränd, kan man säga. 


LÄS MER: Wassberg om Gunde Svan: "Min största fiende" 


Själv minns guldmedaljören från stafetten i Vancouver 2010 tillbaka på några av sina starkaste säsonger. Inför dem upplevde han lite struligare somrar, fick planera om träningen och under vissa perioder träna mindre, ofrivilligt. 

– Där kan man titta på Johan Olsson också, han har alltid haft lite jävulstyg men får alltid till det när det väl gäller, säger Anders Södergren. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.