Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anna Haags ilska mot gravidfrågan

Anna Jönsson Haag berättar om hur hon tagit illa vid sig av frågor om de ska ha barn.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Emil och Anna Jönsson Haag. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Anna och Emil Jönsson Haag gifte sig på Gotland i somras. Foto: Jens Blixth

ÖSTERSUND. Skidkarriärerna var över och i somras gifte sig Anna och Emil Jönsson Haag. 

Då kom också alla frågorna om de skulle ha barn. 

Anna tog illa vid sig och berättar om ett annat läge, långt ifrån bebismagar och familjeplanering. 

– Jag har utsatt min kropp för hårda påfrestningar och har inte alltid haft regelbunden mens. Jag vet inte om jag kan få barn. 

Idrott och graviditet:

På idrottsarenorna har de pressat sina kroppar till sportslig framgång.

Vid sidan om medaljjakten har en önskan om att bilda familj växt fram.

SportExpressen kommer i en serie reportage berätta om problematiken kring att vara idrottskvinna och vilja skaffa barn.

* I dag: Anna och Emil Jönsson Haag om utebliven mens – och tankarna kring att inte kunna få barn.

När man googlar "Anna och Emil" är ordet "barn" det första som dyker upp bakom deras namn. 

– Jag vet inte, men det är kanske naturligt att folk undrar det. Vi har varit ihop länge, är i en ålder då många får barn, säger Anna Jönsson Haag, 32. 

Bredvid henne sitter maken Emil, 33. 

Det har snart gått ett halvår sedan de satte punkt för skidkarriärerna. Det var inom skidåkningen de träffade varandra och blev ett par för tio år sedan. 

I somras gifte sig Anna och Emil. 

– Då kom frågorna direkt om vi ska ha barn nu. Jag blir på riktigt så upprörd över det där. Bara för att man lägger ned sin elitkarriär betyder det inte att nästa steg måste vara barn. 

– Jag tycker att det är härligt att bara du och jag får tid tillsammans nu. Att vi får lära känna varandra i ett liv där skidåkning inte är nummer ett längre. 

Anna tittar på Emil där vi sitter på ett kafé i hemstaden Östersund. 

Emil och Anna Jönsson Haag. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Det var Anna som fattade beslutet först, efter OS i Pyeongchang i februari kände hon att lusten och orken att fortsätta med skidåkningen inte fanns där längre. 

Emil valde att följa hennes väg och slutade han också. 

Nu har de påbörjat sitt nya liv, planerna och projekten de väljer emellan är många. 

– Men det är klart att vi vill ha barn, men det är inte det som är den enda planen. Och det måste inte ske nu, nu, säger Emil och fortsätter: 

– Det var många som tog för givet att "ni slutar för att ni ska ha barn"

Anna brusar upp. 

– Jag blir så jäkla irriterad på det där. Bara för att man är kvinna 30+ och gör en livsförändring, varför måste det innebära barn? Som att en livsförändring inte kan vara att man satsar på sig själv, går en utbildning, flyttar utomlands. Spenderar mer tid med sin man, eller vad det nu kan vara.

De berättar om hur folk började skriva saker på deras sociala medier när de meddelade att de slutar. 

– Det kunde stå att "är det inte en liten kula där?" "Väntar ni barn nu?" och massa sådant, säger Emil. 

Anna fortsätter: 

– Det räcker att jag har ett plagg som är lite stort så tar sig folk friheten att direkt kommentera "är det en liten mage där?". Jag blir frustrerad och förbannad över att folk direkt drar kopplingen till att man är gravid. 

 

LÄS MER: Del 1 i serien – Moa Hjelmer och Ebba Jungmark om bristen i svensk idrott

"Har utsatt min kropp"

Om vårt samtal hittills mest har handlat om förväntningar och folks frågor om de ska skaffa barn, så säger Anna plötsligt:

– Sedan finns det faktiskt en annan sak. Alla kan inte få barn. För vissa är det en jävla kamp. Vi har inga barn i dag och vi vet inte om vi kan få barn, och jag är extremt ödmjuk inför den situationen. 

Hon tystnar en stund innan hon fortsätter.

– Jag vet att jag har utsatt min kropp för otroligt mycket påfrestningar under min aktiva karriär. Till följd av det har jag inte alltid haft en regelbunden mens. Det är verkligen inte alls säkert att jag kan få barn...

– Och nu pratar vi bara utifrån mitt perspektiv, det är en till här som det också måste funka för. 

Anna tittar menande på Emil.

– Vi älskar barn och vill gärna ha det. Och jag har alltid sagt till Emil att, kan vi inte få barn så får vi ta hjälp av en IVF-behandling, eller så adopterar vi. För barn vill vi ha. 

Emil fortsätter:

– De pratas alltid mest om fallen där allt fungerar och där det går bra, det heter att "vi valde att skaffa barn då och då". Men de som har svårt att få barn, de är inte lika uppmärksammade. 

"Om min kropp fungerade"

Paret Jönsson Haag menar att det saknas kunskap inom idrotten att konsekvenserna av stenhård träning under många år kan innebär problem med att få barn. 

– Många vet alldeles för lite om att man faktiskt spelar med möjligheten att få barn när man gör justeringar åt olika håll och pressar sin kropp extremt hårt, säger Anna och berättar om när hon kom till insikt vad hon faktiskt utsatte sin kropp för. 

– Det var först i slutet av karriären som jag insåg att jag kanske inte borde äta p-piller. Så jag slutade för att jag ville se om min kropp fungerade och att jag inte bara hade en konstruerad mens. 

 "Får se hur det kommer till"

Tankarna kring huruvida hon kan, eller inte kan, få barn har funnits hos Anna ett bra tag.

– Jag har skrivit inlägg på min blogg om barnproblematiken men raderat i samma andetag som jag publicerat, för att Emil har sagt att "vill du verkligen svara på de här frågorna under den här tävlingshelgen". Och då har jag väl insett att det kanske hade blivit fel fokus. 

– Men nu efter karriären är det lättare att prata om det. Och vi vill göra det, kan vi utnyttja läget att vi är kända personer och nå ut lite längre så är det fantastiskt. Resonemanget om att man ska "skaffa barn", det är så långt ifrån hur verkligheten ser ut för många och det borde det pratas mer om.  

De tystnar en stund, sedan säger Anna med glad och positiv röst: 

– Vi vill ha barn. Hur barnet kommer till, det får vi se. Och det är ingenting som måste ske i morgon. 

Anna och Emil Jönsson Haag hemma i Östersund. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

 

LÄS MER: Reportage, långintervjuer och granskningar – besök samlingssidan! 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.