”Jag var så trött på att höra om Marit Björgen”

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: HEIDI KOIVUNEN / HEIDI KOIVUNEN/IBL ALL OVER PRESS FINLAND

Marit Björgens karriär blir bok. 

Men det var långt ifrån självklart att tidernas främsta vinterolympier skulle vilja medverka i ett biografiprojekt. 

– Jag har varit så trött på att höra och läsa om Marit Björgen, säger Marit Björgen till VG

Den norska legendaren är världens främsta kvinnliga längdskidåkare genom tiderna. Under sin 20 år långa karriär radade Björgen upp mängder av världscupsegrar och mästerskapsmedaljer, och blev i och med tremilsguldet i OS i Pyeongchang tidernas främsta vinterolympier. 

Nu ska den historiskt framgångsrika karriären, och andra delar av Björgens liv, berättas i bokform. Till jul kommer en ”auktoriserad biografi” om norskan. 

– Det betyder nog att jag har det sista ordet till slut, en viss möjlighet till att censurera, säger 40-åringen till VG. 

Redan när Björgen avslutade elitkarriären var intresset för att skriva en biografi stort, men då var hon inte speciellt intresserad av att bidra till en sådan. 

– På slutet av min karriär var jag så trött på mig själv, jag fick en hel fredagkväll på NRK. Jag var trött på elitidrottslivet, jag var trött på att höra om Marit Björgen, trött på att läsa om Marit Björgen, säger Marit Björgen. 

Marit Björgen – hennes liv blir bok

NRK-programledaren Ingerid Stenvold ska skriva boken. Hon menar att även den som redan har stenkoll på Marit Björgens karriär förhoppningsvis ska kunna få ut någonting av att läsa den kommande biografin. 

– Det är mycket sagt och skrivet om henne. Det här blir förhoppningsvis en bok där vi kan sätta den fantastiska karriären i ett större sammanhang. Hitta förklaringar till att saker och ting blev som det blev. För mig som författare är det viktigt att berätta hela historien, och då handlar det självklart också om motgången, säger Stenvold till NRK. 

Även om Marit Björgen avslutade sin elitkarriär efter OS-säsongen 2018 var det som bekant inte sista gången vi fick se henne i tävlingssammanhang. Förra sommaren berättade 40-åringen att hon inlett en satsning på långlopp, och i mars slutade hon tvåa i Vasaloppet bakom svenska Lina Korsgren. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.