Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag var rädd att alla mina nära skulle dö”

Foto: BERIT ROALD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Therese Johaug förlorade två vänner på kort tid. 

En upplevelse som gjorde att den norska stjärnan hamnade i en djup mental svacka. 

– Jag var rädd för att alla mina nära runtomkring mig skulle dö, säger Johaug enligt VG

Comebacken efter dopingavstängningen väntade runt hörnet. Då tvingades Therese Johaug hantera två tragiska besked inom loppet av några månader. 

Den 29 juli 2018 dog hennes tidigare landslagskollega Vibeke Skofterud efter en vattenskoterolycka. Och den 2 september kollapsade hennes vän Ida Eide, syster till landslagsåkaren Mari Eide, under ett motionslopp i Oslo. Eides liv gick inte att rädda. 

– Då var jag verkligen tvungen att jobba mentalt för att ta mig igenom det. Då var jag rädd för att alla mina nära runtomkring mig skulle dö. Att min bästa vän var borta kom som en chock – jag kunde inte ta in det, säger Johaug i podcasten ”Ida med hjärtat i handen”, enligt VG

Johaug tackade Kalla för stödet

Efter att nåtts av beskedet om Ida Eides död valde den norska skidstjärnan att resa hem från Livigno, där hon befann sig på läger med det norska landslaget. 

– Det var då jag började fråga mig: ”Vad är meningen med livet?”. Det var tufft psykiskt, så jag är glad att jag hade Nils Jakob (Hoff, pojkvän). Men jag hade ångest och var rätt att jag skulle förlora Nils Jakob och de andra runt mig, säger Johaug. 

Johaug berättade att hon under de tuffa perioden även stöttats av den svenska stjärnan Charlotte Kalla. 

– De känner för oss och de bli också präglade av det som hänt när det är inom längdfamiljen. Charlotte är en tjej med ett stort hjärta och omsorg för andra och det sätter jag ett stort värde på, sa Johaug till Aftonbladet hösten 2018.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.