"Jag tycker att det är förjävligt"

SKIDKUNG I TROLLHÄTTAN. Petter Northug dök plötsligt upp i Sverige i helgen - och berättade bland annat om svensken som kan få honom att avsluta sin karriär.
Foto: STIG RUNE KVEEN

TROLLHÄTTAN. Dopingskandalerna skakar norsk längdåkning, två åkare har straffats - ändå sitter de högst ansvariga kvar som inget har hänt.

Vad Petter Northug tycker om det?

– Om jag ska få åka någon världscup alls i vinter så ska jag nog inte uttala mig om det, säger 31-åringen.  

SportExpressen träffade den norske superstjärnan en sen kväll i Trollhättan för ett snack om Therese Johaug, framtid, OS, singelliv - och varför Northug kan sluta redan efter den här säsongen.

– Jag tycker det är förjävligt.

Petter Northug lutar sig tillbaka i stolen i hotellobbyn. Klockan är strax före 23 på fredagskvällen, norrmannen har just anlänt till Trollhättan - och börjar direkt prata om domen mot Therese Johaug.

Förjävligt?

– Ja, om jag tänker på Thereses situation som människa, som skidåkare, så tycker jag det. Hon har levt under en vansinnig press det senaste året - och så fick hon nu det här beskedet.  

Här i Sverige är vi annars rätt många som tycker att domen var fullt rimlig?

– Jag har sett det, och jag kan delvis förstå varför. I en sån här situation vill man i Norge försvara och stötta en av sina egna - men i Sverige, Finland och en del andra länder finns inte samma sympatier.

Låt oss leka med tanken att det varit du som blivit avstängd två säsonger. Hade du klarat av att bita ihop och fortsätta?

– Det vet jag inte. Jag tror man måste vara i den situationen för att veta hur man skulle reagera.

Petter Northug fortsätter:

– Men allt skulle nog handla om vilket stöd du får.

Och nu står du bakom Johaug?

– Ja, jag stöttar Therese. Absolut.

Hur?

– Jag är en ju lagkompis. Vi är ju hyfsat jämngamla och har följts åt i alla år. Men nej, jag skickar inga personliga mess och så - men det är säkert är flera tusen andra som gör det dessa dagar.

Efter domen har Norge på vissa håll åter kallats en nation av fuskare. Blir du förbannad när du hör sånt?

– Du, jag bryr mig inte. Jag har fått så mycket skit genom åren. Sånt biter inte på mig.

Oväntad besökare

En något överförfriskad hotellgäst passerar, stannar till, och spärrar upp ögonen när han känner igen mannen i vit t-shirt. Och jo, man kan ju förstå reaktionen. 

Det är inte varje dag världens mest kände längdåkare tillbringar en sen fredagskväll i Trollhättan.    

Anledningen är helgens Allianslopp, den nära fem mil långa rullskidtävlingen som detta år fick en jackpot med såväl Northug som svenske stjärnan Calle Halfvarsson bland åkarna. En jackpot som delvis slutade i en missräkning: strax innan start tvingades svensken ställa in tävlingen på grund av ryggsmärtor.

Ända sedan Petter Northug slog igenom på internationell toppnivå för elva år sedan har han ständigt stått i fokus. Dels tack vare sina fenomenala resultat, dels på grund av sina verbala...tja,...uppvisningar. 

Den här kvällen är det dock en lugn, artig, smått eftertänksam, norrman som möter SportExpressen. Precis som det brukar vara när man möter Northug utanför tävlingssammanhang.

Men en del nålstick delas ändå ut. Som när samtalet glider in på det faktum att norske landslagschefen Vidar Löfshus ohotad sitter kvar trots skandalerna runt Therese Johaug och Martin Johnsrud Sundby.

I båda fallen har skidförbundet tagit på sig skulden. I båda fallen kan man säga att åkarna i det mesta följde landslagsledningens (felaktiga) direktiv. 

Ändå sitter Vidar Löfshus kvar.

Petter Northug i Trollhättan.
Foto: STIG RUNE KVEEN

Munkavle på

Petter Northug ser lätt road ut när den norske landslagschefen kommer på tal. Så sent som i mars sa Northug, efter att ha petats från Skitour Canada, att Vidar Löfshus "grävt sin egen grav den här säsongen" och borde sparkas.  

Så vad tycker du nu? Han sitter ju fortfarande kvar. 

– Jag har ju uttalat mig förr om Vidar...så nu har väl jag och Vidar enats om att vi bara ska prata med varandra - inte om varandra, säger Northug.

31-åringen fortsätter:

– Om jag ska få åka någon världscup alls i vinter så ska jag nog inte uttala mig om det.

Det låter som du inte ändrat åsikt?

– Det låter jag vara osagt.

* * *

Förra säsongen var med Petter Northug-mått närmast katastrofal. För första gången lämnade han ett VM utan en enda medalj, han vann inte heller ett enda lopp i världscupen.

Överträning under ett höghöjdsläger i november pekades ut som orsak till Northugs problem. 

För den utpräglade vinnaren Petter Northug är ännu en säsong utan segrar inget alternativ.

– Nej, det går bara inte. Jag måste vara med i toppen igen. Så är det bara.

Började du någonsin tvivla förra vintern? Att din tid var förbi? Att du inte kan komma tillbaka?

– Nej. 

Inte?

– Nej, jag vet fortfarande att om jag gör allt rätt, om jag får vara hel och frisk, så är jag bäst i världen en bra dag.

Slutet närmar sig

– Och jag åker inte skidor för att bli nummer 34 i något lopp. Det finns nog av såna skidåkare i världen. Enda anledningen att jag är med i det här spelet är för att vinna. För kriget mot konkurrenterna.

Nån gång tar ändå allt slut. Du är 31 år nu - blir till exempel detta ditt sista OS?

– Jag kan väl säga så här: Det ska väldigt, väldigt mycket till för att jag ska orka göra ett OS till.

Vad gör i så fall du om fem år?

– Inte en susning. 

Kom igen nu. Någon tanke har du väl?

– Nä, jag vet verkligen inte. Har inte en aning. Du kan lika gärna fråga plantan där borta, säger Northug och pekar på en blomma i hotellobbyn.

Under hela karriären har Petter Northug - i alla fall utåt - beskrivits som en typisk ungkarl som satsar all sin tid på sin sport och en del nöjen.

Är det fortfarande så?

– Det beror lite på vem du frågar. Frågar du mamma så har jag en tjej, frågar du pappa är jag singel. 

Och om jag frågar dig?

– Eh...då är jag väl fortfarande singel.

Så varför har inte Petter Northug ett förhållande?

– Han reser för mycket. Så länge jag är aktiv är det för mycket tid borta. Ta nu som exempel, i september åker jag i väg en månad på läger. Så det är svårt att hitta tiden.

Om man ska vara helt seriös - är ett vanligt par-liv något du kan sakna?

– Jo...men samtidigt måste du uppskatta även de här åren man lever som hundra procent aktiv. Precis som jag kommer att uppskatta och söka ett helt annat liv när jag är färdig med det här.

Så en vecka efter karriären är över så...

– ...då blir det Bondromantik-programmet. (Norges variant av "Bonde söker fru)

Petter Northugs ärkerival Calle Halfvarsson.
Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN

Klockan börjar närma sig midnatt i Trollhättan. Efter lite prat om favoritämnena Rosenborg (fotboll) och Calle Halfvarsson (ärkerival) är det dags för Petter Northug att ta hissen upp till sitt rum.

Men en fråga återstår.

Du, apropå Calle Halfvarsson.

– Ja?

Säg att Calle blir OS-kung och dessutom vinner den totala världscupen i vinter, vad skulle...

(Northug avbryter innan frågan är färdigställd)

– Då lägger jag av. Direkt.

Verkligen?

– Japp. 

Och hur stor är chansen för att det blir verklighet?

– Ytterst minimal. I fotboll kan allt hända, men i längdåkning? Och med Calle?

Northug skakar på huvudet. Och säger sedan bara:

– Nä.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.