Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag tror inte ni förstår – det var obehagligt”

Helene Marie Fossesholm.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN
Therese Johaug.
Foto: MARIUS GULLIKSRUD / STELLA PICTURES

OBERSTDORF. Norges supertalang Helene Marie Fossesholm fick oväntade problem inför VM-debuten.

Hon var så nervös att lagkompisarna fick ingripa.

– Det var obehagligt, säger Fossesholm.

– Det här är något annorlunda jämfört med juniortävlingar, säger Therese Johaug.

Helene Marie Fossesholm, 19, är Norges nya stjärnskott på damsidan. Hon har redan varit topp tio i världscupen sex gånger om – och som bäst slutat tvåa.

I dag gjorde hon sin första VM-start och förväntningarna var höga.

Hur det gick? Hon slutade sexa.

– Jag är ganska nöjd med det, inte minst med tanke på hur uppladdningen var, säger Fossesholm när SportExpressen får en pratstund med henne efter loppet.

Hur var uppladdningen?

– Alltså… vanligtvis går min käft hela tiden. Men från kvällsmöte fram till start i dag har jag knappt sagt ett ord. Jag har varit så nervös. Jag tror inte ni kan förstå hur nervös jag har varit. Det var obehagligt, jag visste inte vad jag skulle ta mig till.

Hon fortsätter:

– Jag vaknade flera gånger i natt. Sen hade jag svårt att få i mig frukosten på morgonen. Det har inte varit kul.

Fick hjälp av Johaug

Varför kom det här nu, tror du?

– För att det är VM, så klart. Men när loppet väl började så släppte det och jag är nöjd med att jag lyckades fixa en sjätteplats. Men… jag hoppas slippa bli så här nervös inför kommande VM-lopp.

Lagkompisarna i Norge har redan kommit Helene Marie Fossesholm nära. Flera gånger om har de hyllat henne för den energi hon tillför till gruppen.

Men de märkte att något var fel i går kväll.

– Ja, jag märkte att hon var väldigt nervös, säger Therese Johaug.

– Och jag förstår det. Hon är junior och det här är hennes första VM. Det är något annorlunda jämfört med juniortävlingar. Jag är ändå imponerad av det hon lyckades prestera här.

Vad gjorde ni när ni såg hur nervös hon var?

– Vi försökte hjälpa henne. Vi sa till henne att hon bara skulle fokusera på sig själv, inget annat, sänka axlarna och bara göra det som hon brukar göra på träning. Då skulle allting bli bra. Och det blev det ju.

Nästa start för Helene Marie Fossesholm blir med största sannolikhet på tisdag när damernas 10 kilometer fristil står på VM-schemat.


LÄS MER: VM 2021 i Oberstdorf – allt du behöver veta 

LÄS MER: Sanningen om sprickan i svenska landslaget

LÄS MER: Charlotte Kalla visar upp hemliga dagboken

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.