Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Jag tror inte att VM förlorar så mycket"

Petter Northug riskerar att sitta i fängelse medan konkurrenterna kämpar om VM-medaljer.

Men Sven von Holst, vd för Falun-VM, tar personligen lätt på den risken.

– Jag tror inte att VM förlorar så väldigt mycket på att Petter Northug inte är med, säger von Holst till SportExpressen.se.

Enligt Trondheim-polisen kommer Petter Northugs straff att hänga på promillenivån han hade i blodet när han kraschade sin bil genom ett vägräcke i området Byåsen.

Uppgifterna som cirkulerar i norska medier pekar dock på att straffspannet är stort. Norska advokaten Yvonne Larsen spekulerade i att Northug kan dömas till fängelse i mellan 30 och 60 dagar. Men norska VG:s rättsexpert Øystein Milli tror att Northugs fängelsevistelse kan bli upp till fyra månader lång.

Och då kan den teoretiskt sett krocka med VM i Falun nästa år.

– Det kan hända. Här blir det en avvägning. Rättssystemet har varit tydligt med att understryka att han ska behandlas som alla andra, säger Milli till VG. 

"Finns många andra stjärnor"

Falun-VM kan alltså bli utan en av skidsportens allra största stjärnor. Men mästerskapets vd Sven von Holst är inte alltför orolig.

– Det blir som det blir. Vi bygger inte vårt evenemang på att stjärnor kan delta eller inte. Det händer att stjärnor blir skadade eller sjuka och därför inte kan vara med. Det här är en väldigt speciell situation, och skulle det sammanfalla då är det så. Vi tror att det finns så många andra stjärnor som lyser upp det här evenemanget. Jag tror inte att VM förlorar så väldigt mycket på att Petter Northug inte är med. Jag tror dessutom att hans varumärke har fått sig en törn efter det här, säger von Holst till SportExpressen.se.

Northug var ambassadör

Ironiskt nog var Northug en av de officiella ambassadörerna som för fyra år sedan kampanjade för Falun skulle få VM.

– Vi använde oss av flera internationella stjärnor som skulle tala om för skidvärlden att de ville åka VM i Falun. Och där gjorde han stor nytta för oss, som affischnamn. Men sedan vi väl fick VM har vi bara jobbat med svenska stjärnor, säger von Holst.

I och med att ni har den där kopplingen – är ni då rädda för att något av den här negativa uppmärksamheten ska spilla över på er? 

– Nä, det tror jag inte. Jag tror att det spiller över på Petter Northug själv och ingen annan.

VM i Falun arrangeras mellan 18 februari och 1 mars.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.