Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag tappade hakan – var helt sinnesjukt”

Helene Marie FossesholmFoto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Therese Johaug kramar om Frida Karlsson efter VM-skiathlonenFoto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: PEDERSEN, TERJE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

LILLEHAMMER. I helgen gör Norges supertalang Helene Marie Fossesholm, 18, debut i världscupen.

Drömmen? Att chocka skidvärlden på samma sätt som Frida Karlsson gjorde i fjol.

– Jag tappade hakan när jag såg henne i VM. Det var helt sinnessjukt imponerande, säger Fossesholm.

I flera år har det tisslats och tasslats om Helene Marie Fossesholm.

Hon har överösts med lovord, jämförts med legendaren Marit Björgen och pekats ut som en framtida världsstjärna inom längdskidåkningen.

I helgen kommer vi för första gången få se henne i världscupen. Förväntningarna är så klart skyhöga. Och lagkompisen Therese Johaug gör sitt bästa för att hålla ner dem på en rimlig nivå.

– Även om hon åkte väldigt bra under den nationella premiären och matchade på Heidi Weng och Astrid Uhrenholdt Jacobsen så ska vi inte förvänta oss att hon ska vara med och kämpa uppe i toppen direkt, säger Johaug.

– Jag tror på henne. Men vi ska inte lägga för mycket förväntningar på henne.

Inspireras av Frida Karlsson

Helene Marie Fossesholm själv har dock stora drömmar inför den här helgen. Hon skrattar och säger att hon hoppas vara på pallen – men hon inser också att det kommer att bli svårt.

– Jag kommer att öppna hårt, men klokt. Och sen se hur långt det räcker, säger Fossesholm när hon omringas av journalister under Norges pressträff i Lillehammer.

Fossesholm är två år yngre än Sveriges nya stjärnskott Frida Karlsson. Och hon hoppas kunna få ett liknande genombrott som Karlsson fick på VM i Seefeld i fjol, när hon tog både guld, silver och brons.

– Det är riktigt imponerande, säger Fossesholm.

– När jag såg henne i VM så tappade jag hakan. Det var helt sinnessjukt imponerande. Hon var så nära Therese och visade att hon kan vara med där uppe…

– Det var kul för mig att se också. Jag tävlade ju mot Frida på JVM och var efter henne där. Då är det motiverande att se att det inte var vem som helst jag tävlade mot på JVM.

Norge gör inte som Sverige

Sverige och Norge har olika syn på hur juniorer ska matchas in i världscupen. I Sverige finns det en policy som säger att juniorerna ska ha fokus på JVM, som normalt ligger i februari, och tävla i världscupen först efter det.

Norge har ingen liknande policy. Och Fossesholm ser inga problem med att göra en tidig debut i världscupen.

– Nu är det här en världscuptävling i Norge vilket innebär att jag har väldigt kort resväg och det innebär mindre belastning. För min del är det här bara positivt, säger Fossesholm som är två år yngre än Frida Karlsson och har två år kvar som junior.

Det är skiathlon och stafett som står på schemat i Lillehammer.

Johaug om svenska avbräcken

Norska stjärnan skickade en hälsning på presskonferensen

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – allt du behöver veta  

LÄS MER: Vinterstudion 2019 – så sänder SVT i vinter 

LÄS MER: Ta ut ditt fantasy-lag i längdskidor – vinn resor

LÄS MER: Tour de ski 2019/2020 – allt du behöver veta 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.