Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag skäms – en stark och obehaglig känsla”

Under 2016 sa Charlottes Kallas tränare Mattias Persson att hon inte mådde bra i själen. I ”Söndagsintervjun” i P1 kommenterar Kalla situationen.
Foto: BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Vinnarskallen är Charlotte Kallas kanske främsta styrka.

Men det finns en nackdel.

– Det är lätt att värdesätta sig själv som person utifrån det man gör och gå för mycket upp i känslorna av skam och att man är värdelös. Jag kan vara ganska elak mot mig själv när jag hamnar i de situationerna och säga saker till mig själv som jag aldrig skulle säga till någon annan, säger hon i söndagsintervjun i P1.

Charlotte Kalla har tagit OS- och VM-guld och är en av Sveriges mest folkkära idrottare. Efter en tung världscupsäsong med flera personliga besvikelser resultatmässigt meddelade hon häromveckan att hon fortsätter sin satsning ytterligare en säsong, med målet inställt på VM i Oberstdorf nästa år.

Med viljan att vinna följer dock risken att förlora.

Många har sett Charlotte Kallas svarta blick efter ett mindre lyckat lopp och i P1 berättar hon om skamkänslorna som kan skölja över henne vid motgång.

– Just känslan att vara värdelös grundar sig mycket i att jag skäms för att jag lägger ner så mycket tid och så blir det bara det här av det. Det är så dumt många gånger, att den känslan får ta överhand. Det är en stark och obehaglig känsla, säger Kalla.

Charlotte Kalla om skamkänslorna

Hon går även tillbaka och berättar om 2016 som var ett tungt år både på det sportsliga och det personliga planet. Relationen med dåvarande sambon Anders Svanebo tog slut i december och i världscuppremiären i finska Ruka drabbades hon av hjärtflimmer.

Och i början av året, när resultaten inte var på den nivå som både Kalla och den svenska befolkningen var vana vid, gick dåvarande tränaren Mattias Persson ut och sa att Kalla ”inte mådde så bra i själen”.

– Jag tyckte det var fel av honom att dra sina egna slutsatser inför medias öron som han inte hade förmedlat till mig eller som vi hade haft någon dialog kring. Jag har upplevt att jag har kunnat prestera även fast jag inte har mått bra. Ibland har det varit träningen som varit räddningen i perioder när det har känts tyngre privat, säger Kalla till P1.


Se ”Skidsnack-galan 2020” med Expressens Philip Gadd, Ludvig Holmberg och Tomas Pettersson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.