”Jag ska inte säga att man blir hjärntvättad”

Senaste avsnittet av succén ”Skidsnack” – SportExpressens snackisprogram om längdskidor
Hedda Bångman var en del av utvecklingslandslaget
Foto: BILDBYRÅN
Bångman tränar mindre längdskidor i USA – men här är hon ute på ett pass
Hedda Bångman under ett löppass
Foto: PRIVAT

Hon drabbades av flera bakslag och tappade motivationen. 

Då valde den svenska skidtalangen Hedda Bångman att ge livet en helt ny riktning – och flyttade till USA. 

Två år senare tror hon sig vara bättre än någonsin och vill försöka slå sig in i det svenska landslaget. 

– Det är det bästa beslutet jag tagit hittills i livet, säger Bångman, 24. 

– Det var otroligt tufft, där och då. När jag ser tillbaka på det. 

Hedda Bångman är skidtalangen som åkte världscup som 20-åring, imponerade på SM och fick plats i utvecklingslaget. Samtidigt hade hon problem. 

Bångman tvingades bryta ett lopp i U23-VM på grund av astma, och bromsades, precis som Frida Karlsson och Ingvild Flugstad Östberg, vid två tillfällen på grund av oroväckande tendenser i landslagets rutinmässiga hälsokontroller. 

– Just då var jag både arg och besviken både på mig själv och omgivningen, men det är väldigt bra att landslagen har de här hälsokontrollerna och följer upp idrottarna, långsiktigt tror jag att man blir mer framgångsrik om man har en bra hälsa. Även om det är tufft i stunden är det väldigt bra långsiktigt. 

Ungefär ett år efter beskedet att hon för andra gången tvingats dra ner på träning och tävling meddelade Bångman att hon lämnade sin pågående skidsatsning i Östersund, för att åka över till USA och fortsätta med träning och studier. 

Bångman poängterar att hennes beslut att lämna Sverige inte hade att göra med hennes fysiska problem. 

– Jag var lite omotiverad av att bara träna och åka skidor, jag ville utveckla mig på andra fronter också. Det var viktigt att bryta mönstret och göra någonting helt annat och fokusera på andra saker än bara idrotten. Det är lätt att man blir, jag ska inte säga hjärntvättad, men det blir extremt stort om man bara har idrotten, det är lätt att det blir hela ens liv och identitet. Och för mig är det inte bra när det blir så. 

Hedda Bångman om nya livet i USA

Tanken var att hon bara skulle stanna ett år på University of Colorado Boulder, där hon studerat både ”business” och medicin, men nu har hon inlett sitt tredje. 

– Jag trivs jättebra, jag känner att jag har utvecklats som skidåkare. Jag har haft väldigt bra testresultat i höst. Men framför allt har jag utvecklats på andra fronter, det har varit fantastisk att få se ett nytt land och en helt annan kultur. Det har jag med mig resten av livet. 

Vad är skillnaden jämfört med tidigare?

– Det är väldigt annorlunda, man går lite utanför skidåkarbubblan, det är verkligen inte som att vara i ett landslag. Det är helt olika saker. För mig är det bra att göra saker som är bra för mig och som jag vill göra, jag gillar att fokusera på någonting annat än bara skidåkningen. 

– Jag älskar att åka skidor, träna och tävla, men det är faktiskt bara någonting jag gör, det är inte hela min personlighet. Det finns så mycket annat som identifierar mig som person. 

Bångman vill slå sig in i landslaget

Hedda Bångman beskriver det amerikanska intresset för längdskidor som ”extremt litet”, men gläds åt landslagets framgångar de senaste världscuphelgerna. 

– Längdskidor är så klart större uppe i Alaska jämfört med nere i Texas eller Florida, men det är klart att det hjälper att det går mycket bättre. Och på juniorsidan kommer de starkt. Jag tror framtiden är ljus för amerikansk längdskidåkning. 

Vad tycker folk i Sverige om att satsa på längdskidor i USA?

– Innan jag åkte hit kände jag att skidåkarna som åker hit lägger av, att man inte är så seriös. Men se på Martin Bergström, han var i Utah i två år och åkte bra i världscupen. För min del var responsen positiv. Men jag bryr mig inte om vad andra tycker och tänker, jag gör det som jag har lust till. Jag var väldigt motiverad till att testa på det här, och det har varit över alla förväntningar. 

Nästa säsong är tanken att Bångman ska flytta tillbaka till Skandinavien – hon har inte bestämt exakt var hon vill bo – och fortsätta satsningen mot en plats i det svenska världscuplaget, samtidigt som hon vill studera till läkare. 

”Ångrar det inte en sekund”

24-åringen hoppas att hennes bakgrund i USA inte ska göra det svårare att utmana de andra svenska åkarna om landslagsplatserna. 

– Det kan säkert vara så, men det är ingenting jag vet om eller känner till. Jag själv har inställningen att resultaten ska avgöra. 

Det låter som att du har hittat en rätt skön inställning till skidåkningen, när du har fått annat att fokusera på vid sidan av? 

– Absolut. Jag älskar att åka skidor, träna och tävla, men det är faktiskt bara någonting jag gör, det är inte hela min personlighet. Det finns så mycket annat som identifierar mig som person. 

– Jag kan bara säga att det är det bästa beslutet jag tagit hittills i livet, jag ångrar inte en sekund. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.