Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag sa till Petter att nu har du chansen”

Foto: TERJE PEDERSEN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIX / TT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

I somras åkte Petter Northug fast för fortkörning och för innehav av kokain. 

Nu berättar förre landslagchefen Vidar Löfshus om hur han redan 2018 försökte få Northug på rätt spår. 

– Petter är smeden bakom sin egen framgång och sin egen mästare, säger Löfshus till norska Dagbladet. 

Den förre längdåkaren Petter Northug, 34, har en fin karriär med 13 VM- och två OS-guld bakom sig samt två totala världscupsegrar.

Samtidigt har norrmannen haft en tendens att skapa svarta rubriker. 2014 dömdes han till 50 dagars fängelse för rattfylla och i somras åkte han fast för fortkörning och ertappades med kokain.  

Nu berättar Norges förre landslagschefen Vidar Löfshus – som jobbade med Northug i 14 år – om hur han försökte få den tidigare olympiske mästaren att ordna upp sitt liv redan vid karriärslutet år 2018.

- Jag sa till Petter: ”Nu har du chansen att ordna ett civilt liv, hitta dig en dam och slå dig ner”, säger Vidar Löfshus till Dagbladet. 

Northug ska dock inte ha velat ta landslagschefens råd. 

– Petter svarade: ”Nae”. Det är Petter i ett nötskal. Jag försökte att ge honom ett råd men det gick inte in, berättar Löfshus.

Istället väntade en destruktiv period runt hörnet. Bara någon månad efter samtalet med Löfhus testade Northug enligt egen utsago kokain för första gången – vilket ledde till ett missbruk som han berättade om i somras.

”En mästare på att manipulera oss”

Hur illa ställt det var med Northug har dock inte varit enkelt att se menar Löfhus.

– Jag kanske inte har insett hur stora problemen var, även om du har upplevt mycket. Ingen trodde att det var så allvarligt. Det var nog en överraskning för de flesta. Petter är en mästare i att manipulera oss.

Han berättar också att han gjorde ytterligare ett försök att erbjuda Northug sin hjälp så sent som i januari i år – även denna gång utan framgång.

– Jag försökte så sent som i januari via några kontakter att få kontakt med Petter och få honom på rätt spår igen, berättar han.

Han fortsätter: 

- Det har varit svårt att nå Petter om de här sakerna. Människor runt honom kanske inte har varit tillräckligt bra för att inse hur stora problemen har varit, säger han.

Många som vill hjälpa 

Northug väntar nu på att få sitt straff för narkotikabrottet i somras. Samtidigt tränar han nu för fullt inför en potentiell comeback – denna gång inom långlopp. 

Hur det blir framöver hänger mycket på att 34 åringen själv. 

– Petter är smeden på sin egen framgång och sin egen mästare, säger Löfshus som även har ett gott råd till sin landsman. 

– Det är många som vill hjälpa Petter, men det är upp till honom. Han måste umgås med rätt människor och vara i rätt miljö och grupp av vänner. Finns alltid några dåliga vänner så det handlar om att lyssna på rätt personer, säger den tidigare landslagschefen. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.