Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag önskar vi kunde släppa den skammen”

Magdalena Pajala i skidlandslaget 2015.Foto: NILS PETTER NILSSON

För två och ett halvt år sedan blev Magdalena Pajala mamma till dottern Elsa. 

Det är dock först nu som hon känner sig redo att öppna upp om den kamp hon tvingades gå igenom för att lyckas bli förälder.

– Det är väldigt jobbigt att prata om, särskilt när man går igenom det. Det var därför jag också valde att vänta, säger Magdalena Pajala.

2015 var Magdalena Pajala 27 år och på toppen av sin idrottsliga karriär. Samtidigt fanns drömmen om att få bli mamma och en undran om hur hennes kropp egentligen mådde.

Landslagsåkaren tog beslutet att sluta äta p-piller – och det var då hon märkte att någonting inte stod rätt till.

– Jag tänkte att menstruationscykeln är ett bra verktyg för att se hur pass bra balans kroppen är i. Så då blev jag ju väldigt överraskad när månaderna gick och den aldrig kom i gång, berättar Magdalena Pajala.

Efter ett halvår tog Pajala beslutet att kontakta vården.

– Under den här perioden blev man ju väldigt orolig och fundersam över varför kroppen reagerade som den gjorde. Att ha menstruation som kvinna kring 30 år känns ju som något av det mest naturliga.

Det skulle dock ta nästan ett och ett halvt år innan Pajala fick beskedet att hon har PCOS, Polycystiskt ovarialsyndrom. Det innebär ofta att kroppen har mycket testosteron i kroppen och att man utvecklar blåsor på äggstockarna. 

PCOS upptäcks ofta i samband med försök till graviditet och brukar – beroende på vad målet är – att behandlas med läkemedel i tablettform, hormonsprutor eller IVF.

Magdalena Pajala: ”Finns så lite information”

Magdalena Pajala minns perioden som en svår tid i sitt liv.

– Det var väldigt jobbigt. När jag ser tillbaka på det så var jag väldigt, väldigt deppad. Det jag fick veta var att jag hade PCOS och att jag skulle behöva hjälp om jag skulle vilja skaffa barn och bli gravid, berättar hon.

Var det svårt att fokusera på skidåkningen?

– Det är klart att det blev väldigt påverkat. Det här tog upp mycket av min tankeverksamhet.

Pajala berättar att ämnet graviditet var något som diskuterades en hel del under hennes tid som aktiv, men att det samtidigt var svårt att veta hur man skulle agera.

– Iallafall med sina närmsta har vi pratat ganska mycket om det. Även under perioder när jag var i landslaget hade vi en del gruppsamtal kring det. Och det är jättebra att det lyfts fram, men det är ändå som att... Det finns så lite information om hur det ska vara. Av ren enkelhet är det väl många som väljer att äta preventivmedel.

Efter att ha fått sin diagnos valde Pajala dock att söka sig omkring för att se om det fanns andra typer av behandlingar än de som vården erbjöd. Hon hittade då en terapeut som höll på med kinesiologi, och valde att testa.

– Antingen accepterar man det eller så försöker man med andra vägar. Jag är väldigt nyfiken och öppen som person och har en väldigt hög tilltro på kroppens förmåga att självläka. Jag tror att kroppen strävar efter att vara i balans bara man lyssnar. Så om man skapar en positiv miljö med återhämtning, näringsrik mat och positiva tankar så tror jag att det går att återhämta sig från många hälsotillstånd.

Kort därefter började Magdalena Pajala märka att hennes kropp förändrats.

– Det tog betydligt kortare tid än jag väntat mig. Hon hjälpte mig balansera upp kroppen och få ordning på min tarmhälsa. Jag kommer inte ihåg hur många gånger jag var där, men det tog ungefär en och en halv månad innan jag fick min mens.

Det känns väldigt snabbt?

– Ja jag vet, det var helt otroligt! Månaden därpå blev jag gravid. Jag var otroligt glad.

Lyckan efter att ha blivit mamma

I oktober 2017 välkomnade Magdalena Pajala och hennes make Mattias deras dotter Elsa till världen.

Tidigare i år tog längdstjärnan beslutet att lägga skidorna på hyllan, och än så länge trivs hon otroligt bra med livet som nybliven skidpensionär.

– Det är som första gången jag kan slappna av. Man har varit så otroligt målinriktad hela tiden och bara strävat framåt och nu känns det som att jag ger mig själv tid att vara i det som är nu och slappna av på ett annat sätt. Både fysiskt och i tanken. Det känns skönt att få en period med mer semester, säger hon.

Hon hoppas att hennes berättelse nu kan hjälpa andra som befinner sig i en liknande situation.

– Jag skulle verkligen råda andra att söka och inte bara nöja sig med, som i mitt fall, att jag hade PCOS och det bara är syntesiska hormoner som kan hjälpa mig. Det är fantastiskt att det finns och att det går att få hjälp på det sättet också. Men det är även möjligt att hjälpa kroppen att hamna i balans genom att söka annan kunskap. Att vara öppen helt enkelt. Men man måste ju själv känna att det är rätt.

Hon fortsätter:

– Generellt sett tycker jag det pratas väldigt lite om den kvinnliga menscykeln. Och jag vet inte heller hur mycket det forskas kring ämnet. Men jag önskar ju att det fanns en större öppenhet, för jag märker att när jag börjar prata om mina erfarenheter så har jag fått väldigt god respons tillbaka. Framför allt att folk uppskattar att få höra någon annans berättelse som är i liknande situation. Att släppa skammen kring ofrivillig barnlöshet. Det är ju otroligt vanligt.

https://www.instagram.com/p/CANc9udpyRD/

Här är några av dagens största sport- och nöjesnyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.