Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag klarar inte längre av att leva i en lögn”

Algo Kärp.Foto: ARTUR WIDAK / ALL OVER PRESS/ALL OVER PRESS/AL ZUMA PRESS
Max Hauke togs på bar gärning med nålen i armen.

Dopingskandalen fortsätter att växa. 

Nu kliver estländaren Algo Kärp, 33, fram och erkänner att han tävlat dopad under delar av sin karriär. 

 – Jag kan inte längre leva i en lögn, säger Kärp till tidningen Öhtuleht.

Det var under längd-VM i Seefeld som en dopingrazzia genomfördes mitt under mästerskapet, och fem åkare greps misstänkta för doping. 

Aleksej Poltoranin från Kazakstan, österrikarna Dominik Baldauf och Max Hauke samt de två estländarna Andreas Veerpalu och Karel Tammjärv erkände samtliga bloddoping. 

Sedan växte skandalen. 

Dopingläkaren Mark Schmidt misstänks vara hjärnan bakom, och han ska även ha hjälpt de österrikiska cyklisterna Stefan Denifl och Georg Preidler. Den senare av dem berättade på måndagen om sin delaktighet. 

Ny åkare träder fram

– De senaste dagarna har varit en mardröm. Jag visste inte om jag skulle bli avslöjad eller inte. Jag visste inte om den här dopningsdoktorn hade lyckats dölja allt, säger 28-åringen till Kronen Zeitung.

Och nu träder ytterligare en aktiv idrottare fram. Det handlar om Estlands Algo Kärp, 33. 

I en intervju med den estniska tidningen Öhtuleht berättar han att han dopat sig med hjälp av den misstänkta läkaren och att kontakten med honom skedde via den estländska tränaren Mati Alaver. 

– Med det här erkännandet förstör jag säkert alla mina relationer, men jag kan inte längre leva i en lögn, säger han till tidningen. 

Algo Kärp var inte med under VM, då han inte har tävlat den här säsongen. Förra året slutade han på en 17:e plats på femmilen på OS i Pyeongchang i fjol.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.