Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag har respekt för de som tycker det är fel”

UR ARKIVET: Britta Johansson Norgren vann Vasaloppet 2017.
Foto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD

Vasaloppet blir av trots allt. Långloppsstjärnan Britta Johansson Norgren gläds – inte minst för motionärernas skull.

– Detta är en hälsogrej i samhället och det är viktigt att vi elitåkare även tänker på dem, säger svenskan som också ser fram emot att få möta Marit Bjørgen i vinter.

I torsdags kom beskedet att det blir ett coronaanpassat Vasalopp i vinter. 400 elitåkare gör upp om segern den 7 mars, men även tusentals motionärer tillåts starta i det klassiska loppet - om än med hårda restriktioner.

– Jag är glad för varje lopp som kan arrangeras. Det är viktigt att även motionärerna får chansen att köra. Att de har ett mål för sin träning. Detta är en hälsogrej i samhället och det är viktigt att vi elitåkare även tänker på dem, säger Britta Johansson Norgren som jagar sin tredje seger i Vasaloppet.

Annorlunda lopp

Samtidigt inser hon att det kommer bli en annorlunda upplevelse även för eliten:

– Bland annat går ju starten på ett annat ställe och vi kommer inte att få se alla 15 000 åkarna, som är en så viktig del av Vasaloppet. Men det blir tävling och det är viktigast.

Tufft program

Även långloppscupen Ski Classics genomförs, fast med ett förändrat tävlingsprogram. Premiären skjuts upp till i januari. Ett hektiskt program med elva lopp på tre månader väntar Johansson Norgren.

– Jag kör alla loppen. Det blir tufft, men samtidigt mår jag bra av att tävla mycket. Men vi får de hur det fungerar med hälsan och med pandemin.

Hon är samtidigt medveten att den pågående pandemin kan innebära många justeringar av programmet samtidigt som det finns kritik bland åkare över att resa runt i ett coronadrabbat Europa:

– Jag har respekt för de som tycker det är fel att resa runt. Men jag känner mig trygg och samtidigt lever jag på detta. Ställer jag inte upp har jag ingen inkomst. Jag litar på att arrangörerna ute i Europa anpassar detta bra för oss.

Vann premiären

37-åringen är en av veteranerna på långloppstouren och hon är lika taggad inför säsongen som tidigare:

– Det ska bli kul, speciellt i år flera nya damer kommer att delta. Bland annat kommer vi att få möta Marit Bjørgen. Det ser jag fram emot, säger Johansson Norgren, som redan gjort sin premiär.

Förra helgen arrangerades ett tremilslopp i Grönklitt utanför Orsa med 40 herrar och 10 damer. Johansson Norgren vann damklassen.

– Jag fick direkt ett kvitto att man är på rätt väg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.