Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag fick verkligen ett slag i skallen”

Svenska stjärnan gör comeback i falun.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

FALUN. Frida Karlsson är tillbaka. 

Två månader efter att ha stoppats från tävlande gör 20-åringen comeback i helgens världscuptävlingar.

För SportExpressen berättar hon om sin tyngsta tid under uppehållet – och lyckan över att vara tillbaka. 

– Jag har så mycket glädje i mig så att det spritter om mig, säger Karlsson.

Efter det stora genombrottet under VM i Seefeld var 2019/2020 säsongen när Frida Karlsson skulle utmana de bästa i världscupen.

Den svenska supertalangen körde premiären i Ruka i slutet av november, men avstod tävlingarna i Lillehammer helgen därpå med en förkylning. 

Sedan kom beskedet att hon stoppas från att tävla efter att ha genomgått en planerad hälsokontroll. Karlsson tvingades dra ner på sin totala belastning både i träning och tävling. 

– Just nu är jag väldigt ledsen och besviken. Det är lätt att stressa upp sig men man måste se det långsiktigt. Jag ska göra allt jag kan för att snart vara tillbaka i tävlingsspåret samtidigt som jag vill hålla många år framöver, sa Frida Karlsson i ett pressmeddelande

Frida Karlsson: ”Så glad att stå här i dag”

Nu, två månader senare, är hon tillbaka i världscupen.

I söndagens masstart över 10 kilometer står 20-åringen återigen på startlinjen.

– När mina lagkamrater har haft som mål att göra goda prestationer har jag haft som mål att stå här i dag. Självklart kommer jag sätta mer prestationsbaserade mål. Just nu är jag bara så glad över att vara här och tävla i spåret, säger Frida Karlsson.

Frida Karlsson har inte tävlat sedan slutet på november. Men det långa uppehållet från tävlingsspåren stör inte henne. 

– Mitt mål är inte den här säsongen, man måste se det långsiktigt i ett större perspektiv. Kanske är det när jag är 25 jag vill vara som bäst, säger hon. 

Frida Karlsson tillbaka i världscupen

Efter två månaders tystnade gjorde Frida Karlsson sitt första offentliga framträdande i samband med Idrottsgalan i Globen för knappt två veckor sedan. 

Där prisades hon som en del av ”Årets lag” efter VM-guldet i stafett och ”Årets nykomling” för genombrottet under samma VM. 

– Det var kul att se tillbaka på ett fint idrottsår, säger Frida Karlsson. 

Hon fortsätter: 

– Det är lätt att man blir i nästa moment hela tiden. Man vill alltid göra det så optimalt som möjligt, alltid prestera och se till nästa mål. Jag tränar på att vara lite mer här och nu och fira framgångar mer än vad jag gör nu.

Men nu är hon tillbaka på startlinjen i Falun.

För SportExpressen sprudlar det verkligen om Frida Karlsson.

– Det är riktigt skönt! Jag har så mycket glädje i mig så att det spritter om mig

Har Falun funnits med som en plan hela tiden?

– Jag har inte vågat kolla på tävlingar så mycket. Det har inte varit så tydligt eftersom det har varit en process där det medicinska teamet haft sina kontroller. Det har varit upp till dem att ge ”OK”.

Stöttats av nära och kära

Familjen har varit en stor stöttepelare under frånvaroperioden.

– För mina nära och kära har jag berättat allting. Jag sökte stöttningen och har velat prata om det. Sen har jag verkligen försökt att inte bara bli den här skidåkaren som är sjukskriven, utan att verkligen värna om Frida Karlsson och prata om massa annat och må gott.

När var det egentligen som tyngst?

– Det var när jag fick beskedet. Då var det så ovisst. Hade i huvudet att jag skulle åka Lillehammer till helgen och flygresan bokad. Det var bara att vända på allt. Det kändes riktigt tungt. 

Karlsson funderar en sekund.

– I början så var det som att jag bara sov igenom dagarna. Jag visste ingenting och jag tränade ingenting. Det tar bort det som jag älskar allra mest – min passion – och det jag har gjort hela livet.

Hur länge var det så?

– Det var väl i alla fall några dagar eller några veckor. Jag kommer inte ihåg exakt. Jag fick verkligen ett slag i skallen: ”vad håller jag på med?”. Nu måste jag göra det som jag har stått för hela tiden och det bästa av situationen i det här läget. Då vände jag på det. Då blev allt mycket roligare.

Norska stjärnan Maiken Caspersen Falla har varnat för att det finns omänskliga förväntningar på Frida Karlsson inför comebacken.

– Folk runtomkring får ha vilka förväntningar som helst. Jag känner att det är en seger i sig att vara är i dag. Det har varit mitt mål hela tiden. Nu är jag här och ska ta del av den bonusen. Jag vet inte vart jag står och har inte tränat alls som jag brukar. Vi får se hur det går. Jag kommer ha en tydlig plan för loppet och gå ut och ha kul. Jag har inga resultatmål, säger Karlsson.

Linn Svahn nöjer sig bara med seger i Falun

Säsongens stora uppstickare inför helgen i Falun.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.