Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag gjorde det så jävla dåligt”

Ebba Andersson var besviken efter prologen.
Hon blev utslagen med knappt en sekunds marginal.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

VAL MÜSTAIR. Utslagen med en sekunds marginal.

Tour de ski startade på sämsta möjliga sätt för Ebba Andersson.

”Hon är den stora förloraren i dag”, skriver den norske experten Petter Skinstad på Twitter.

– Jag är väldigt besviken och förbannad på mig själv, att jag gjorde det så jävla dåligt, säger Andersson.

På det stora hela var prologen i Val Müstair en stor framgång för Sverige. Maja Dahlqvist var etta, Linn Svahn var tvåa och Moa Lundgren var fyra. Sju av åtta svenskor gick vidare till finalerna.

Men Ebba Andersson blev alltså utslagen.

Hon slutade 32:a och var mindre än en sekund ifrån att knipa den 30:e och sista platsen till finalerna.

”Ebba Andersson är den stora förloraren i dag. Inte minst om de andra pallkandidaterna går vidare till semifinal. Då tappar hon 5-10 sekunder plus en massa bonussekunder redan under första dagen”, skriver TV2-experten Petter Skinstad på Twitter.

Andersson, som har sina främsta styrkor i distansloppen, har pekats ut som en av de stora favoriterna inför Tour de ski. Och det har var inte den starten hon tänkt sig.

Ebba Andersson besviken

Extra jobbigt blir det när hennes tuffaste konkurrenter – Frida Karlsson, Natalja Neprjajeva, Tatjana Sorina och Rosie Brennan – alla gick vidare till finalerna.

– Jag är väldigt besviken och förbannad på mig själv, att jag gjorde det så jävla dåligt, säger Ebba Andersson när SportExpressen möter henne i Val Müstair efter prologen.

Vad var det som gick fel?

– Jag genomförde bara en dålig prolog och då går man inte vidare till kvartsfinal.

Känns det extra jobbigt när det här är en del i en tour och allting räknas in i sammandraget?

– Ja, det är inte bara dagens race som det påverkar. Men jag ska ha den inställning som jag gick in i den här touren med och ta det lopp för lopp. Det är tur att det är en ny chans igen i morgon, för jag vill bara göra om och göra bättre.

”Det var rent ut sagt dåligt”

Ebba Andersson var en av få svenska åkare som valde att inte träna på stadion i Val Müstair under torsdagen. Anledningen var att stadion ligger på hög höjd (2 000 meter) och hon ville hellre träna på lågland.

Men hon tror inte att det valet låg bakom misslyckandet i prologen.

– Ingen aning...jag tror inte det är formen det hänger på, i och med att det har känts bra. Jag genomför bara en dålig prolog, helt enkelt. Jag var lite för passiv på första varvet och när jag tryckte på gick jag kanske på någon procent för hårt. Det var bara rent ut sagt dåligt, säger Andersson.

– Det kändes som ett tryggt upplägg för mig (att träna på lågland) och det är ingenting jag ångrar. Jag är nöjd med förberedelserna inför det här. Det är mest insatsen i prologen som jag är fruktansvärt besviken på.

Tour de ski fortsätter under lördagen med 10 kilometer klassiskt.


LÄS MER: Tour de ski 2021 – din guide till skidfesten i SVT

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – allt du behöver veta

LÄS MER: Calle Halfvarsson visar upp nya kärleken

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.