Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skandaltränare gripen: ”Det är bara sorgligt”

Expressens sportchef om dopingbomben i VM
Walter Mayer har fått smeknamnet ”Doktor Doping”.Foto: MARTIAL TREZZINI / SCANPIX AFP FILES
Peter Larsson (till höger) är inte förvånad över uppgifterna.Foto: MIKAEL SJÖBERG
Aleksej Poltoranin är en av åkarna som avslöjades i skandalen.Foto: IGOR KUPLJENIK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Karel Tammjärv och Andreas Veerpalu flydde efter att skandalen avslöjades i Seefeld.Foto: TAIRO LUTTER / WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Den ökände skidtränaren Walter Mayer, 62, har hamnat i strålkastarljuset igen.

Enligt Kronen Zeitung har Mayer gripits i Österrike – misstänkt för inblandning i dopingskandalen på VM i Seefeld.

– Jag förstår inte varför han inte bara ger upp, säger den tidigare sprintstjärnan Peter Larsson.

Det var 2006 som Walter Mayer blev känd som ”Doktor Doping” i hela skidvärlden.

Mitt under OS i Turin gjordes en razzia mot Österrikes längdlandslag och dopingutrustning hittades inne på deras hotell. Samtidigt satte sig Walter Mayer i bilen och försökte fly – men det slutade med att han kraschade in i en polisbil och stängdes av från sporten i tio år.

13 år senare har Mayer hamnat i hetluften igen.

”Gått rykten i två decennier”

Kronen Zeitung skriver att den 62-årige Walter Mayer har gripits av polis i sin hemstad Radstadt. Han är misstänkt för inblandning i dopingskandalen på VM i Seefeld tidigare i år.

”Han greps och blev förhörd av polis, men släpptes sen på frifot. Misstankarna mot honom kvarstår dock”, skriver Kronen Zeitung.

Även i Seefeld var det en razzia som avslöjade skandalen. Totalt fem åkare greps: Dominik Baldauf och Max Hauke från Österrike, Karel Tammjärv och Andreas Veerpalu från Estland samt Aleksej Poltoranin från Kazakstan.

Den svenske sprintlegendaren Peter Larsson var med under OS i Turin 2006 och han suckar uppgivet när han hör att Walter Mayer misstänks ha varit inblandad även den här gången.

– Jag är inte överraskad överhuvudtaget. Det har gått rykten om honom i två decennier nu, säger Larsson.

Läkaren gripen i Tyskland

Peter Larsson fortsätter:

– Men framför allt två saker är anmärkningsvärda här. För det första: Jag förstår inte varför han inte ger upp, hur kan han fortfarande tycka att det är en bra idé att syssla med doping och fusk? För det andra: Hur kan åkare välja att samarbeta med honom, när de vet om hans historia och hans rykte? 

Vad säger du om situationen i Österrikisk längdskidåkning efter allt det här?

– Det är bara sorgligt och beklagligt. Med den lilla insyn jag har i Österrikes verksamhet kan jag säga att den skiljer sig extremt mycket från den verksamhet vi har i Skandinavien. Där är åkarna mer fria och även om de är inne i systemet så är de en bit från landslagsledningen. Det ger åkarna lite mer fria händer att träna och göra som de vill.

– Är man då en person som är lite lurig och inte tycker att etik och moral är något att följa, då ges det större friheter...

Sen tidigare har den tyske läkaren Mark Schmidt gripits efter skandalen i Seefeld. I hans klinik i staden Erfurt hittade man också blodpåsar som tillhörde åkarna som nu blivit avslöjade.

Han misstänks ha samarbetat både med Walter Mayer och med den estländske tränaren Mati Alaver.

 

LÄS MER: Skidstjärnan lägger av – 26 år gammal

LÄS MER: Därför missar Hanna Falk hela säsongen

LÄS MER: Stor guide – så sänder ”Vinterstudion” i vinter

 

TV: Fuskaren Johannes Dürr erkänner allting