Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag förstår det inte – varför gör de så här?”

Ebba Andersson och Charlotte Kalla nobbade årets Tour de ski.
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: BILDBYRÅN NORWAY
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

VAL DI FIEMME. Charlotte Kalla, Ebba Andersson och Therese Johaug valde alla att nobba Tour de ski.

Nu får de kritik – från Ryssland.

– Snart har vi inga sponsorer kvar, säger den ryske landslagstränaren Markus Cramer till NRK.

Med två etapper kvar av Tour de ski är det Ingvild Flustad Östberg och Natalja Neprjajeva som slåss om totalsegern på damsidan.

Flera av de namn som vi är vana vid att se i toppen är nämligen inte här.

Charlotte Kalla, Ebba Andersson och Therese Johaug valde alla att nobba touren för att i stället fokusera på sina förberedelser inför VM i Seefeld, som startar om sex veckor.

Kritiserar Iversen

På herrsidan fanns i princip samtliga storstjärnor med när Tour de ski startade – men efter den fjärde etappen valde Emil Iversen att hoppa av. Han ledde då hela touren.

Rysslands landslagstränare Markus Cramer tycker att det hela är galenskap.

– Han är i bra form och fullt frisk, vad jag vet. Så jag förstår det bara inte, säger Cramer till NRK.

– Vi behöver ha de bästa åkarna på start, för sportens skull. När Iversen åker hem så får vi ännu mer problem. Jag hoppas att det norska skidförbundet förstår att längdskidåkningen inte är särskilt stor i mellan-Europa.

Emil Iversen.
Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN NORWAY

"Varför gör de så här?"

Markus Cramer förstår att alla åkare vill vara i så bra form som möjligt på VM. Men han tycker att de även borde ställa upp i Tour de ski, eftersom tävlingen varje år drar väldigt många tv-tittare.

Inte minst i just mellan-Europa.

– Jag förstår inte heller varför de tre bästa damerna inte åker här… snart har vi inga sponsorer kvar, för ingenting är intressant och ingen tittar på det på tv. Då får vi inte heller några nya samarbetspartners eller sponsorer. Då har vi bara längdskidåkning i Norge…

Cramer är uppgiven. Och återkommer igen till Emil Iversens beslut.

– Folk frågar: ”Varför gör de så här?” De som är här vill ju se Iversen och de bästa tävla. Ingen kan förstå varför han drog hem.

– Det här är inte bra för sporten.


LÄS MER: Schema, tv-tider, åkare – stor guide till Tour de ski 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.