Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag förstår att det blir uppmärksamhet”

Stina Nilsson gjorde sin första SM-start i Borås.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Namnet i startlistan fick många att reagera.
Foto: FIS.
Hon blir ofta sammankippat med skidskytten Stina Nilsson.
Foto: HARALD DEUBERT / IMAGO/IBL

BORÅS. Här dyker Stina Nilsson upp på SM i Borås.

Nej, inte den Stina Nilsson.

Den nya.

– Jag kan inte gå någonstans utan att bli förknippad med henne, säger den 17-åriga sprinttalangen Stina Nilsson.

Det var säkert en och annan som hajade till när ”45. Stina Nilsson” dök upp i startlistan inför sprinten på SM i Borås. Och det blev inte mindre förvirrande när åkaren med nummer 45 på bröstet var en lång, blond tjej i blågul dräkt – som stormade fram i spåret.

Men det var alltså inte OS-mästaren Stina Nilsson, som nu bytt sport till skidskytte, utan en helt ny sprinttalang med samma namn.

– Jag misstänkte att någon journalist skulle uppmärksamma det här i helgen, säger Stina Nilsson, 17 år gammal från Rembo IK, när SportExpressen träffar henne på skidstadion i Borås.

Sen ler hon stort.

– Men det är ingen fara, jag förstår att folk reagerar.

Stina Nilsson kvällen innan start i Borås.
Foto: Rembo IK Elit.

”Målet är att bli bra”

Stina Nilsson kommer från Avesta och tävlar för Rembo IK. Nu gör hon sitt första senior-SM i karriären – och det var ruggigt nära att hon gick vidare till sprintfinalerna.

Hon blev 32:a i kvalet, sju tiondelar från att gå vidare.

– Det var jobbigt nära! Det här var min andra seniortävling och i den första – Volkswagen Cup i Torsby – var det likadant. Jag kom 32:a där också, säger Stina Nilsson och skrattar uppgivet.

Är det i sprint du är starkast?

– Hmm… jag hade en strulig säsong förra vintern och hade tävlingsförbud en längre period. Nu har jag kommit i gång lite med sprinten, men distansloppen går det väl fortfarande lite trögare i.

– Jag är inte en liten och nätt åkare, utan jag är stor och stark. Och då går sprint lättare. Speciellt klassisk sprint är väl det som gått bäst i år.

Varför hade du startförbud?

– Jag hade tränat för mycket, alldeles för mycket. Jag tränade mer än vad mina tränare tyckte var en bra idé. Jag hade lite bråttom med att bli bra.

– Det var inte så effektivt, att ha bråttom.

Du har siktet inställt på toppen?

– Jag tycker det är väldigt kul att åka skidor och tävla framför allt. Målet är att bli bra, sen får vi se hur långt jag kommer.

Stina Nilsson åker över mållinjen i sprintkvalet.
Foto: LUDVIG HOLMBERG.

Fick kommentarer på akuten

Likheterna mellan Stina Nilsson och den andra Stina Nilsson är faktiskt läskigt många. De heter inte bara samma sak och påminner om varandra utseendemässigt, de kommer båda från Dalarna och har sina främsta styrkor i klassisk sprint.

– Jag kan inte gå någonstans utan att jag blir förknippad med henne. Jag blev skadad och kom in på akuten – då ville de prata om att jag heter samma sak som Stina Nilsson!

Hon fortsätter:

– Jag funderade faktiskt lite på skidskytte när jag flyttade till Torsby för att gå skidgymnasium där och jag bestämde mig för att jag skulle hålla på med det parallellt. Några månader senare bytte den andra Stina Nilsson till skidskytte. Och då var det inte kul längre!

Men det finns fördelar också?

– Så klart. Jag blir ihågkommen och sponsorer tycker det är kul. När jag får mina skidor från Salomon står det alltid ”Stina Nilsson 2.0”. Jag förstår att det är kul och jag förstår att det blir uppmärksamhet, men jag som får höra det varje dag blir lite trött på det. Ibland kan jag känna att jag vill att folk ska känna igen mig för att jag är jag, inte för att jag heter Stina Nilsson.

Vad väntar nu? Kör du masstarten?

– Jag kör igen! Jag tror inte att jag kommer på pallen, men jag ska mitt bästa.

Hur det gick i övrigt i sprintkvalet på SM? Johanna Hagström var totalt överlägsen och vann drygt sju sekunder före Anna Dyvik. Emma Ribom var trea, Moa Lundgren fyra och Sofia Henriksson femma.


LÄS MER: VM 2021 i Oberstdorf – allt du behöver veta

LÄS MER: Experterna tippar hela VM – lopp för lopp

LÄS MER: Mystiska problemen för Jenny Solin: ”Svårt att andas” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.