Helene Söderlund Foto: Nils Petter NilssonHelene Söderlund Foto: Nils Petter Nilsson
Helene Söderlund Foto: Nils Petter Nilsson
Foto: Nils Petter NilssonFoto: Nils Petter Nilsson
 Foto: Nils Petter Nilsson

"Jag fick panik – och ramlade sedan ihop"

Publicerad

Hon fick ingen luft – och tappade medvetandet.

Landslagsmeriterade Helene Söderlund, 28, blev liggandes i snön mitt under Vasaloppet.

Då valde fyra personer att avbryta tävlingen för att hjälpa henne.

– Jag är så tacksam för det, säger Söderlund.

Helene Söderlund är världsmästaren i skidorientering som för fyra säsonger sen inledde en satsning på längdskidåkning.

Förra säsongen såg vi henne i både Tour de ski och i världscuptävlingarna i Rybinsk.

Men i vinter har hon haft stora problem med sjukdom. Och under Vasaloppet i går började kroppen protestera – rejält.

Kämpade emot

Söderlund har under en tid haft besvär med astma. Inför helgens tävling valde hon att testa en ny astmamedicin.

Hon hade hoppats att den skulle hjälpa henne.

Men problemen blev värre.

– Jag kände ganska tidigt i loppet att det inte riktigt stämde, säger Helene Söderlund.

– Det var väldigt fuktig luft i går och jag fick besvär att andas redan i början. Det kändes jobbigt i andningen. Men man är envis och man tänker att det kommer gå över...

"Tappade medvetandet"

Efter att hon passerat kontrollen i Risberg började problemen bli värre. Helene Söderlund hörde själv att andningen inte var som den ska.

Till slut hyperventilerade hon.

– Jag fick ingen luft. Det var helt stopp. Och sen minns jag inte så himla mycket mer. Jag minns bara att jag fick panik.

– Jag har haft besvär förut, men aldrig på det här sättet.

Då valde du att bryta?

– Jag ramlade ihop. Och jag fick otroligt fin hjälp av andra åkare. Det var fyra stycken som stannade. De ringde efter sjukvård, försökte stoppa andra åkare som hade astmamedicin med sig och de satt med mig tills skotern kom och hämtade mig.

– Jag tappade medvetandet där. Enligt de personer som hjälpte mig var det flera tillfällen då de inte lyckades få kontakt med mig.

Ska träffa läkare

Söderlund kördes till Risberg där ambulanspersonal lyckades lugna ner hennes andning.

Hon åkte sen vidare till akuten i Mora, där man gjorde tester.

– Allting såg bra ut och då hade jag lugnat ner mig. Man kom fram till att det var en rejäl astmaattack, säger Söderlund.

– Jag var inte nära att dö. Men min upplevelse var ändå att det var en nära-döden-upplevelse, eftersom jag kände mig så maktlös. För mig var det verkligen en dramatisk upplevelse.

Vad händer nu?

– Jag måste få kontakt med en läkare som kan hjälpa mig att hitta rätt astmamedicin. Jag är så klart skärrad och lite rädd efter det som hände. Men jag tror inte att det kommer att stoppa mig från träning och tävling framöver.

Hon fortsätter:

– Det gäller att ta det lite försiktigt nu och sen verkligen få en astmamedicin som jag känner mig trygg med, så att jag vågar pressa mig till max igen. Det är det som kanske kommer vara halvnervöst de första gångerna.

– Men jag är en tävlingsmänniska och jag är ganska säker på att jag kommer ta mig tillbaka. Det tvivlar jag inte på.

Kateřina Smutná vann Vasaloppet före Britta Johansson Norgren och Lina Korsgren.

 

LÄS ÄVEN: Så gick det för kändisarna i Vasaloppet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag