Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag började på botten – det var riktigt jobbigt”

Frida Karlsson efter segern i Holmenkollen.
Frida Karlsson berättar om sin ”skitsäsong”.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Hon fick tävlingsförbud och missade en rad lopp.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
...men efter comebacken slog hon Therese Johaug i Holmenkollen.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Frida Karlsson efter segern i Holmenkollen.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Det var en säsong där Frida Karlsson knäckte Therese Johaug på tremilen i Holmenkollen.

Hon kallar den ändå för en ”skitsäsong”.

– Jag började på botten. Sen kämpade jag mig uppåt, säger Karlsson.

Vad som händer nu? 20-åringen har fått en ny stöttepelare vid sin sida. Och hon har börjat träna som en friidrottare.

Frida Karlsson vandrar omkring i den lilla fjällorten Bruksvallarna när hon plockar upp telefonen och ringer SportExpressen för att lämna en lägesrapport.

Hon är där tillsammans med pojkvännen William Poromaa och hans klubbkompis Jens Burman. Och det bjuds på perfekta förhållanden för skidåkning – noll grader, strålande sol och snö överallt.

– Vi har det riktigt gött här i fjällen, säger Karlsson.

Ingen karantän?

– Nej, jag försöker att inte bli så påverkad av allt som händer med coronaviruset just nu. Vi är i fjällen, vi åker skidor och allting är ungefär som vanligt. Vi brukar ju inte direkt vara i stora folkmassor ändå och vi är alltid väldigt noga med att tvätta händerna och så vidare.

– Vi fortsätter på det spåret.

Och hur går träningen?

– Bra! Vi testar faktiskt lite nya tänk inför nästa träningsår. Vi kör en liten testperiod nu, kan man säga. Sen ska vi se om vi tar in något av det här nya i träningen framöver.

Vad är det här för experiment?

– (skratt) Min tränare Per Nilsson är lite nyfiken på friidrottarnas träning. De kör lite mer intensivt och inte riktigt lika länge.

Frida Karlsson tränar ihop med landslagskompisen Jens Burman och pojkvännen William Poromaa under dagarna i Bruksvallarna.
Foto: William Poromaa, Instagram (@williamporomaa).

”Kändes som en revansch”

Men nej, Frida Karlsson ska inte bli någon Usain Bolt. Ramarna för träningen står kvar: 80 procent är uthållighet och 20 procent är fart. Skillnaden är att hon nu får testa på ”dubbeltröskel”, metoden som varit väldigt framgångsrik för löpare som Kalle Berglund och bröderna Ingebrigtsen.

I korthet handlar det om att man kör två tröskelpass under samma dag. Och under ett tröskelpass gäller det att ligga så nära gränsen för mjölksyra som möjligt, utan att gå över den.

– Det är roligt att prova lite nytt, säger Frida Karlsson.

Du har inte haft något uppehåll från träningen än?

– Nej, jag har inte det. Den här säsongen blev väldigt speciell och jag känner mig inte direkt trött, varken fysiskt eller mentalt. Det kommer en mellanperiod sen, när det är sämre att åka skidor och det knappt går att åka rullskidor. Jag tar ett uppehåll då, tror jag.

Hur summerar du egentligen säsongen?

– Det var den kortaste någonsin, känns det som. Jag vet inte… det har varit en skitsäsong om man ser till helheten. Samtidigt har jag lärt mig mer än någonsin och det jättemycket jag tar med mig till kommande säsonger. Och jag fick trots allt mitt guldkorn där i Holmenkollen… det kändes som en riktig revansch och något som jag verkligen tar med mig in i träningsåret.

Ni minns säkert tremilen i Holmenkollen. Frida Karlsson var över minuten bakom Therese Johaug, men gjorde en fullständigt makalös upphämtning och knäckte sen den överlägsna norskan på upploppet.

Det var Karlssons första världscupseger i karriären.

Frida Karlsson tog in drygt en minut på Therese Johaug under tremilen i Holmenkollen – och spurtade sen ner henne på upploppet.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Samarbetar med läkaren

Men fram till dess hade säsongen var minst sagt motig för 20-åringen från Sollefteå. Hon hann bara göra en världscuphelg innan landslaget stoppade henne från att tävla på grund av ”avvikande resultat i en hälsokontroll”. Mer exakt: Hon var inte i balans näringsmässigt. Och det dröjde flera veckor innan hon fick göra comeback.

– Där och då var det väldigt jobbigt. Jag började på botten där, när jag fick beskedet. Sen jobbade jag mig uppåt, knöt näven och valde att se det som något som jag kan ta lärdom av, en erfarenhet som jag tror kan vara väldigt viktig för mig i framtiden.

Känslan nu är att du inte kommer hamna situation igen?

– Precis. I och med det här har jag också fått en ny stöttepelare i det medicinska teamet, som jag kommer fortsätta att vilja jobba med ganska nära, för att göra min satsning optimal.

Vem är det?

– Magnus Oscarsson, vår läkare. Han hjälper mig att hålla koll så att jag hela tiden är på rätt sida.

Är det svårt att hålla sig på rätt sida, när man är så ivrig och träningsvillig som du är?

– Ja, men samtidigt är det så mycket lättare nu när man har kunskapen, om man säger så. Då känns det som att det flyter på bra.

Till sist: Nästa vinter är vi ett VM som väntar i Obersdorf. Hur mycket tänker du på det?

– Det finns där i bakhuvudet. Det är säsongens stora mål och någonting som verkligen kommer att motivera mig under träningen i sommar och höst. Jag längtar dit!


LÄS MER: Missnöje i längdlandslaget – flera stjärnor kan lämna

LÄS MER: Frida Karlsson om uppgifterna: ”Har påverkat oss alla”

LÄS MER: Stina Nilsson byter sport – tappar SOK-stödet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.