Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag blev överraskad när SVT ringde mig”

Torgny Mogren som träskulptur
Foto: SVT
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Calle Halfvarsson kämpar fortfarande med att hitta formen. 

Torgny Mogren menar att Halfvarssons negativa kurva kan bero på en för stor förändring träningsmässigt. 

– Calle är ett mysterium. Han besitter en stor kapacitet men får inte ut det, säger skidlegendaren som ger sin syn på de svenska längdherrarnas säsong och avslöjar samtidigt ett oväntat samtal från SVT. 

De svenska damerna har levererat ständigt de senaste åren. Detsamma går inte att säga om de svenska längdherrarna. Resultaten talar sitt tydliga språk, med få som lyckats och få som nått topplaceringar. När Oskar Svensson skrällde och vann sprinten i Tour de ski tidigare i januari var han den förste att vinna en världscupstävling sedan 2017 då Marcus Hellner stod högst upp på pallen. 

Varför har det blivit så? Och hur länge ska det få fortsätta? 

SportExpressen ringde upp skidlegendaren Torgny Mogren för att prata om säsongen. 

– Det är svårt att säga varför det har blivit så för herrarna. Det är svårt att peka ut något. Det behöver inte vara att de har tränat dåligt men det är kanske något som har satt sig mentalt, att man är rädd för att förlora eller att man vill det alldeles för mycket, och då blir det en låsning. Men jag tycker att herrarna har den kapaciteten som krävs för att leverera, säger 57-åringen och fortsätter: 

”Svårt för mig att säga något”

– Det har gått från att vara ganska bra för ett par år sedan till att vara sämre och sämre för varje år som har gått. Sen har det gått från att vara ganska bra för ett par år sedan till att vara nästintill sämre och sämre för varje som har gått, och det är oroväckande. Det kanske beror på att man har halkat efter träningsmässigt och börjat träna annorlunda. Det blir ju kris utan resultat så klart. Det har varit sparsamt med framgångar och det är oroväckande. Det har gått några år och utvecklingen har inte sett så positivt ut. 

Är du orolig över herrarnas utveckling? 

– Ja, det är klart att man är för de räcker inte till. Men det är svårt för mig att säga något för jag vet inte hur deras träning ser ut, man måste ha bättre insyn i deras verksamhet och hur de jobbar för att kunna uttala sig. Men problemet är oftast att man tränar för mycket, bland annat med intervaller och distansträning. De får titta på det och analysera, hitta anledningar, varför är det så här? 

En som har varit i centrum för kritik är Calle Halfvarsson. 31-åringen siktade på en topplacering i Tour de ski, men tvingades bryta touren. Efteråt konstaterade han att formen inte har varit toppen. 

– Calle är ett stort mysterium. Han besitter en stor kapacitet och tidigare vunnit tävlingar. Men sedan drabbades han av en sjukdom och det har sedan dess blivit värre och värre för honom. 

Mogren: ”Svårt att se direkt att det är jag”

Varför har det blivit så? 

– Problemet är kanske är att man inte ska förändra på saker och ting. Calle ville kanske göra comeback snabbare efter sjukdomen och tränat hårt och sedan bränt ut sig. Han skulle kanske ha kört på vila i stället för kroppens bästa. 

Skulle han ha stått över Tour de ski för att i stället satsa på VM? 

– Det är möjligt. Men man vill ju se var kroppen står och han bröt ju efter några etapper. Men han måste definitivt göra något åt situationen.

Torgny Mogren är en av Sveriges mest framgångsrika åkare någonsin. Bland annat har han vunnit ett OS-guld och fyra VM-guld, och 57-åringen har genom åren dykt upp i olika sammanhang. Men förra året syntes skidlegendaren i en något oväntad kontext – så här berättar Mogren om det oväntade samtalet från SVT-programmet ”Landet runt”. 

– Jag blev själv överraskad när de (SVT) ringde mig, men det var tydligen så att någon hade gjort en karikatyr av mig. ”Landet runt” gjorde ett reportage om skulptören bakom och då hade hen sagt att hen är intresserad av att göra en träskulptur som skulle föreställa mig. 

Hur kändes det?

– Det var kul, absolut. 

Vad tycker du om resultatet? 

– Det kanske är svårt att se direkt att det är jag. Jag har lite svåra dragningar i ansiktet som är komplicerade att få fram. Jag har sett andra som han hade gjort och de har stämt bättre med hur personen i fråga ser ut i verkligheten. Men det är alltid hedrande och kul att få sådana här grejer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.