Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag blev jätteställd – visste inget om det”

Charlotte Kalla
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Charlotte Kalla har bestämt sig för att fortsätta karriären - tillsammans med tränarna Magnus Ingesson och Stefan Thomson.

Men Kalla gillar inte den kritikstorm som under våren drabbat Ingesson och Thomson.

– Nej, det känns jättetråkigt, säger 32-åringen. 

På tisdagen kom svaret på frågan som många funderat över: Den svenska landslagsikonen Charlotte Kalla fortsätter sin satsning.

– Jag ville som alltid vara noggrann med utvärderingen innan jag tog ett beslut. Verkligen tänka igenom om jag är redo att göra det jobb som krävs, säger Kalla.

Var det ett svårt beslut?

– Nja, jag kände nog ganska tidigt att jag var alldeles för nyfiken på hur långt jag kan ta min skidåkning vidare.

Sedan fortsätter Charlotte Kalla:

– Och just de sista loppen på säsongen blev viktiga.

Det allra sista loppet var tremilen i Holmenkollen där Kalla slutade fyra - hennes bästa placering i ett individuellt lopp på hela säsongen.

– Det var verkligen en kick. Jag hade ju väntat en hel säsong på att ”den här helgen släpper det”, helg efter helg. Och så fick jag äntligen känna flytet. Det var hur härligt som helst.
– Då ville man ju bara tävla vidare.

Men det fick du inte - på grund av coronaviruset?

– Nej, och det tog ett bra tag innan jag kunde acceptera det. Jag hoppades in i det sista på att något skulle bli av, att vi i alla fall skulle få åka SM. Men så blev det inte.

Charlotte Kalla: ”Det var inte aktuellt”

Charlotte Kalla berättar att hon efter de tunga resultaten i Tour de ski och även Skitour 2020 bestämde sig för att inte ”hänga upp sig” på placeringar. Och att inte ta något beslut om framtiden baserat på de känslor hon hade inom sig då.

Det kanske var tur det?

– Mmm, det var väldigt bra.

Nu fortsätter Charlotte Kalla i landslagets regi. Hon säger att det inte var aktuellt att göra en egen satsning.

Klart är också att hon kommer att fortsätta med Magnus Ingesson och Stefan Thomson som sina personliga tränare - oavsett om duon får fortsätta som landslagstränare.

– Jag har ingen aning om vem som kommer att bli damtränare i landslaget. Men vi kommer att fortsätta jobba tillsammans hursomhelst, säger Charlotte Kalla.

De senaste veckorna har Magnus Ingesson och Stefan Thomson fått kritik i medierna. Enligt till exempel SVT är det ”bara en tidsfråga” innan båda får lämna sina uppdrag.  

Hur har det känts för dig att läsa det här? Ni har ju jobbat ihop i många år nu?

– Allt det här har hänt under en period när jag kände att jag verkligen behövde ta en paus från medier. Det kanske varit annorlunda om det hänt mitt under säsongen.

Charlotte Kalla: ”Känns jättetråkigt”

Kalla fortsätter:

– Men det känns jättetråkigt att det varit ett sånt negativt fokus. Speciellt när man mitt uppe i en utvärderingsprocess, den behöver ju få skötas internt.

– Det viktigaste är ju att våra egen feedback kommit fram och att man kan ha en konstruktiv diskussion runt det. Bra kan alltid bli bättre.

Charlotte Kalla berättar också att hon blev väldigt överraskad över SportExpressens uppgifter om att tre damåkare övervägt att lämna landslaget.

– Ja, jag blev jätteställd. Det var inget jag visste något om. Jag har inte haft kontakt med nästan någon i landslaget den senaste tiden.

Till sist: Du fortsätter alltså i landslaget - men hur länge?

– Jag ser fram emot VM i Oberstdorf. Sen får vi se, säger Charlotte Kalla.

Men då är det inte långt till nästa OS?

– Nej, det är ju inte det... men nä, jag har ingen aning. Nu tar jag ett år i taget. 

Här brister det för Charlotte Kalla

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.