"Jag blev förvånad när jag såg henne"

Natalija Matvejeva
Foto: Matic Klansek / GEPA BILDBYRÅN
Maiken Caspersen Falla
Foto: Matic Klansek / GEPA BILDBYRÅN
Stina Nilsson
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Natalija Matvejeva blev avstängd för doping i två år.

Nu är hon tillbaka i världstoppen – och en av Stina Nilssons tuffaste konkurrenter om sprintmedaljerna i Lathis.

– Jag blev förvånad när jag såg henne, säger norske läkaren och dopingjägaren Inggard Lereim till Dagbladet. 

Det var i mars 2009 som dopingjägarna kom ifatt Natalija Matvejeva. Ryskan hade då blivit fyra i sprintfinalen i VM, just före svenskorna Ida Ingemarsdotter och Anna Olsson. Men under världscupstävlingarna i Kanada samma år hade Matvejeva lämnat ett prov med spår av bloddopingsmedlet epo. Matvejeva fälldes och fick avtjäna två års avstängning.

Men nu är Matvejeva återigen ett namn i världseliten. Världscupshelgen i Toblach blev en triumf för 30-åringen, som tog hem segern både i den enskilda sprinten och i lagsprinten.

"Jag blev förbannad"

Sammantaget framstår Matvejeva som en stark konkurrent om sprintmedaljerna i VM i Lathis – grenen i vilken svenska Stina Nilsson har sin främsta guldchans.

I Norge har man svårt att förlika sig med att tidigare dopingavstängda Matvejeva kan bli skiddrottning i Lathis.

– Jag blev förvånad när jag såg henne. De ryska skiddamerna var avskrivna, men nu är hon plötsligt jättebra, säger läkaren och dopingjägaren Inggard Lereim till Dagbladet. 

"Utan tvivel en guldkandidat"

Norske längdbasen Vidar Löfshus medger att Matvejeva blir en konkurrent att räkna med i VM.

– När hon slår Maiken Caspersen Falla är hon otvivelaktigt en guldkandidat i Lathis. Matvejeva blir tuff att slå, säger Löfshus.

Löfshus är mer försonligt inställd till Matvejevas förflutna än Lereim.

– Det har jag egentligen ingen kommentar till, bortsett från att hon har sonat sitt straff och gjort sin plikt för att komma tillbaka. Strafflängden avgöra Wada, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.