Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag är väldigt orolig – det finns ju en risk”

Anders Blomquist.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Charlotte Kalla.Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

I 13 år har Anders Blomquist kommenterat världscupen i längdskidor i ”Vinterstudion”.

Men snart kommer hans tillvaro förändras.

Efter den här vintern tappar SVT rättigheterna till tävlingarna – som i stället ska sändas i Nent Groups kanaler.

– Jag är väldigt orolig för hur det här ska påverka sporten, säger Blomquist.

Ser du fram emot vintern?

Redan när SVT lanserade ”Vinterstudion” 2007 var det Anders Blomquist och kollegan Jacob Hård som bänkade sig i kommentatorsbåset för att sätta ord på det som hände ute i skidspåret. Och där har de suttit kvar.

Till ljudet av deras röster har tv-tittarna i Sverige bland annat fått uppleva Charlotte Kallas seger i Tour de ski 2008, Marcus Hellners klassiska sprintguld i VM 2011 och Frida Karlssons hysteriska genombrott 2019.

Men ingenting varar för evigt.

Från och med säsongen 2021/2022 kommer både världscupen och VM att sändas i Nent Groups kanaler. Den kommande säsongen blir alltså den sista innan ”Vinterstudion” tvingas släppa ifrån sig de populära tävlingarna.

– Personligen tycker jag det är tråkigt eftersom det är så kul att jobba med skidåkningen på det sätt som SVT gör. Och eftersom jag är så engagerad och vill gärna att svensk skidåkning ska utvecklas så är jag orolig för svensk skidåkning också, säger Anders Blomquist.

”Konstigt att prata om sig själv”

Vi ska återkomma till exakt varför Blomquist är orolig för sportens framtid. Men först måste vi blicka tillbaka lite.

13 år med ”Vinterstudion” har passerat.

– Vad jag säger om den här tiden? Framför allt har den varit väldigt, väldigt kul. Jag har haft förmånen att jobba med väldigt kul människor. Både åkare och ledare runt landslagen, men också de på SVT som är så seriösa, duktiga och ambitiösa…men ändå lättsamma. Väldigt kul har det varit.

Har din roll förändrats längs vägen? Eller har det bara handlat om att kommentera det man ser?

– Man hoppas ju att man utvecklas när man gör någonting mycket. Men i princip har det varit samma sak, att förmedla det som händer. Och min roll är att bredda det ibland, att utifrån min erfarenhet försöka förklara vad som händer och varför det händer. Jag försöker att hela tiden bli bättre på det. Sen är frågan om man lyckas med det eller inte, men det är i alla fall ambitionen.

Är det något speciellt du känner att du har utvecklat genom de här åren?

– Det är rätt konstigt att prata om sig själv och vad man är bra på eller inte, men…när jag började med det här kom jag ganska direkt från en aktiv period då jag varit skidåkare på hundra procent. Då skulle jag kommentera och värdera människor som jag hade en väldigt nära relation till och tyckte om. Det tog ett tag innan jag lyckades hantera det där på ett bra sätt.

– Sen tycker jag också att jag har fått en ökad respekt för tittarna och deras ingångspunkt i det här. Man vill kunna fördjupa för dem som kan väldigt mycket, men man vill också kunna ge en känsla och en förståelse för dem som tittar på sporten för första gången. Det är en utmaning. Men jag hoppas att jag har blivit bättre även på det.

Diskussionerna med Jacob Hård

Under åren med ”Vinterstudion” har längdskidåkningen som sport blivit allt hetare och fått en större exponering i medierna. Förra året var till exempel Charlotte Kalla etta på listan över Sveriges mest omskrivna idrottare, med totalt 15 904 artiklar. I takt med detta har också tv-rättigheterna blivit allt mer attraktiva, vilket nu ledde till ett budkrig som SVT alltså förlorade mot Nent Group.

Anders Blomquist tror att ”Vinterstudion” haft en viktig del i sportens utveckling.

– Det är klart att vi har haft fantastiska skidåkare under här perioden, det har gått bra för dem och det har varit lätt att knyta an till dem – och det är någonstans grundförutsättningen. Men ”Vinterstudion” har gett sporten en bra spridning och byggt ett brett engagemang. Det tror jag har varit otroligt viktigt för skidsporten.

– Sen tror jag också att SVT:s sätt att göra sportjournalistik har fungerat väldigt bra. Man tar idrottarna seriöst. Det kan absolut vara show ibland, men man följer prestationer och man uppskattar prestationer.

Är du stolt över det arbete ni gjort i ”Vinterstudion”?

– Jag är jättestolt. Det är så många duktiga människor som brinner för det här. Nu har vi gjort det i många år, men det är ingen trötthet eller slentrian. Jacob Hård och jag har utvärderingar efter varje sändning: ”Kan vi göra det här bättre?” Och inför varje sändning frågar vi oss: ”Hur kan vi ta nästa kliv?” Det finns en ambition om att vi hela tiden ska utvecklas.

Anders Blomquist och parhästen Jacob Hård.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Hur ofta händer det att du och Jacob går ut från kommentatorsbåset och är missnöjda med det ni gjort?

– Missnöjda är kanske ett starkt ord, men det kan absolut hända att vi tycker att något inte blev helt bra. Och ibland har vi diskuterat ganska mycket vilka alternativ som vi hade i en sändning: ”Valde vi rätt när vi gick på det spåret?” Roligast är så klart när man är överens och supernöjd, men mest givande på sikt är ändå de gångerna när man inte är överens och förstår varför man tycker olika. Men det är väldigt sällan som vi inte är överens.

Man skulle kunna misstänka att ni går på autopilot efter alla dessa år, men så är det alltså inte?

– Nej, så är det inte. Jag tycker inte om att göra något på autopilot. Då ska man göra något annat, tycker jag. Det funkar inte för mig.

Blomquist om osäkra framtiden

När tv-rättigheterna för längdskidorna byter ägare nästa år är det oklart i vilken av Nent Groups kanaler som tävlingarna kommer att sändas. De har till exempel möjlighet att sända i TV6 som går att se fritt i det digitala marknätet, men kan också sända via streamingtjänsten Viaplay som kräver en fast månadskostnad. ”Det är för tidigt för att säga exakt vad som kommer att visas var”, förklarade Nent Groups vd Anders Jensen för SportExpressen efter att de vunnit budgivningen.

Det här är en av sakerna som gör att Anders Blomquist är orolig för sportens framtid.

– Ja, jag är väldigt orolig och det är jag utifrån att man inte riktigt vet vilken lösning som väljs nu. Hur brett kommer det sändas? Hur många får möjlighet att följa tävlingarna och hur många kommer välja att följa tävlingarna? Sen så vill jag väldigt gärna att sändningarna av skidåkningen görs bra. Det finns väl ingen anledning att tro att det inte ska göras bra, men det finns ju en risk när det blir nya som ska hantera rättigheten.

Hur ser din egen framtid ut? Blir du kvar på SVT även efter nästa säsong eller kommer det lockrop från Nent Group?

– Det är alldeles för tidigt att säga något om det. Det är inte färdigt hur det blir än, så det finns inget svar på den frågan.

 

FAKTA: Längdskidornas framtid i tv-rutan

• Säsongen 2020/2021 sänds världscupen precis som tidigare i SVT:s ”Vinterstudion”. Även VM i Oberstdorf 2021 går att se i SVT.

• Säsongen 2021/2022 tar Nent Group över rättigheterna för världscupen. De har bland annat kanaler som TV3, TV6, TV8, TV10 och streamingtjänsten Viaplay. Avtalet gäller över fem år och täcker även VM 2023, VM 2025 och VM 2027.

• SVT kommer dock att kunna sända världscuptävlingar som avgörs i Schweiz och Österrike, skriver de på sin hemsida. De har också rättigheterna till den nationella premiären i Bruksvallarna och Vasaloppet.

• Tv-rättigheterna för OS 2022 har köpts upp av Discovery, som kan sända i bland annat Kanal 5, Kanal 9, Kanal 11 och Eurosport samt via streamingtjänsten Dplay.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.