Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag är helt rökt – jag står still i backarna...”

Ikapp och förbi Halfvarsson på sista varvet.
Calle Halfvarsson.
Foto: TOMI HÄNNINEN / BILDBYRÅN
Calle Halfvarsson.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Leo Johansson blev bäste svensk på en 22:a plats.
Foto: TOMI HÄNNINEN / BILDBYRÅN

RUKA. Calle Halfvarsson var bäste svensk i tio kilometer.

Sedan tappade han 36 sekunder på ett varv och blev 35:a i kylan.

– Jag står still i backarna, säger Halfvarsson. 

Calle Halfvarsson inledde 15-kilometersloppet i Ruka piggt. I två av totalt tre varv på banan var han bäste svensk, precis före säsongsupptaktens succéman Leo Johansson, 22. 

Men sedan hände något. Efter en tio kilometer var Halfvarsson tio sekunder före Leo Johansson. I mål hade försprånget förvandlats till att Halfvarsson var 26 sekunder efter Johansson.

Totalt tappade Halfvarsson 36 sekunder på fem kilometers skidåkning. 

– Jag är helt slut på sista varvet och har ingenting att gå på, säger Halfvarsson.

Calle Halfvarsson: ”Helt rökt”

Calle Halfvarsson åkte länge tillsammans med norrmannen Erik Valnes som åkte i kapp svensken efter att ha startat 30 sekunder efter Halfvarsson. När Halfvarsson tvingades släppa norrmannens rygg blev det en tung avslutning på loppet.  

– När jag tvingas släppa ryggen på Valnes är jag helt rökt. Jag står still i backarna, så det är inte så konstigt att jag tappar 30 sekunder på Leo där. Jag tappar säkert en minut på de bästa på sista varvet. Det drog i väg. Det blev för mycket för mig, säger han. 

– Jag visste att när jag tog ryggen på Valnes att det kunde bli ett bra lopp men det vänder när jag släpper honom. Då förstod jag att det inte skulle bli så bra det här. 

Calle Halfvarsson slutade på 35:e plats. Nästan en minut och 50 sekunder efter vinnaren Iivo Niskanen från Finland. Trots det ser Halfvarsson sin insats som ett fall framåt.

– Just nu får jag sikta in mig på topp 30 eller 20 och jobba mig uppåt. Jag är ju inte i närheten av en topp 10 i dagsläget, även om det inte känns så långt bort.

Det var bara Leo Johansson som tog världscuppoäng av de svenska åkarna. Utöver Halfvarssons 35:e plats blev Fredrik Andersson 36:a, Gustaf Berglund 47:a, Eric Rosjö 52:a och Fredrik Jonsson 73:a. 

Premiärhelgen i Ruka avslutas med en jaktstart över 15 kilometer i fristil på söndagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.