Svarar efter kritiken: ”Åkare är inte juryn”

Foto: SVT
Foto: SVT

FALUN/STOCKHOLM. Sprinten i Falun bjöd på stor dramatik. 

Linn Svahn trängde sig framför Lotta Udnes Weng – vilket gjorde henne rasande.  

– Linn gör bort sig, jag vet inte vad hon håller på med, säger Weng.

Flera experter i Norge tyckte att svenskan skulle bli diskad.

– Experter eller åkare är inte juryn, svarar Svahn.

Dramatiken började redan i kvartsfinalerna när sprinten avgjordes i Falun under söndagseftermiddagen. 

Linn Svahn körde i det första heatet och ställdes bland annat mot norskan Lotta Udnes Weng. Och det skulle komma att bli rejält irriterat mellan dem.

På upploppet valde Svahn att kliva in tufft framför Weng och i samma sekvens körde hon över norskans skidor. Juryn valde att inte delat ut något straff, vilket gjorde Lotta Udnes Weng rasande.

När SportExpressen träffar henne har hon precis tittat igenom flera repriser på incidenten.

– Linn gör bort sig, jag vet inte vad hon håller på med. Enligt mig är det en tydlig obstruktion, men juryn verkar inte hålla med. Jag tycker det är väldigt märkligt, säger Lotta Udnes Weng.

– Hon förstör bara för mig och det är så onödigt. Hon hade vunnit heatet ändå.

Linn Svahn vann heatet och vann till slut även finalen. Samtidigt som Lotta Udnes Weng blev utslagen redan i kvartsfinal.

Norska experterna om Svahn

Efteråt höjdes flera röster om att Svahn borde ha straffats.

”Hon borde ha blivit omplacerad till sistaplats efter att ha förstört loppet för Lotta Udnes Weng”, skriver TV2-experten Petter Skinstad på Twitter.

Han fortsätter: ”Det är svag dömning som tyvärr framstår som hemmadömning”.

NRK:s Torgeir Björn är inne på samma spår.

– Hon borde ha placerats sist, men de vågar inte göra det mot Linn Svahn på hemmaplan, säger han i NRK:s sändning från loppet.

Linn Svahn själv tycker inte att hon gjorde något fel i den uppmärksammade situationen.

– Lotta Udnes Weng har all rätt att vara förbannad, det är aldrig kul att känna att det är något yttre som stör det man vill göra. Men det var absolut inget medvetet, jag var 100-procentig att jag ville gå in. Det var lite dumt att jag kanske bjöd in lite väl mycket i kurvan. Men det var inget jag ville stänga, jag ville absolut inte ha spår nummer två, säger Svahn.

Vad säger du till kritikerna?

– Att det blev ingen incident, vad jag vet. Jag har ingen varning, jag har inget gult kort, jag är inte diskad. Det verkade inte vara något mer om det.

– Experter eller åkare är inte juryn, som det ser ut just nu.

”Jag får hälsa tillbaka – god jul”

Vad sa du och Weng till varandra?

– Det var väldigt snällt, jag fick en god jul-hälsning. Jag får hälsa tillbaka – god jul. Jag var inte i det humöret att jag tänkte på jul, men jag fick en hälsning och det är inte mer än det.

Norges landslagschef Espen Bjervig sökte upp juryn efter loppet och hade ett 15 minuter långt möte med dem. Juryn stod dock fast vid sitt beslut.

– Och det får jag acceptera, säger Bjervig till SportExpressen.

Hur ser du på situationen?

– Linn startar en sväng - och bryter sen in framför på ett onaturligt sätt. Jag tycker att juryn borde reagera på det, för jag ser en tendens att det blir mer och mer sån här åkning och det måste vi sätta stopp för. Juryn håller med om att Linn körde in i Lotta, men de menar att hon hade rätt till det.

– Vi hoppas på renare lopp framöver.

Jurychefen Pierre Mignerey tycker kritiken är märklig.

– Absolut, det var en kontakt mellan åkarna – men enligt oss gör Linn inget fel och därför blir hon inte heller straffad, säger Mignerey.


Skidsnack: Johaugs svar – som gör Linn Svahn mållös

Det senaste från Falun med Philip Gadd, Ludvig Holmberg och Tomas Pettersson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.