Dyvik missnöjd efter uttagningen av Kalla

Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES/JOHAN VALKONEN JOHAN VALKONEN
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

STOCKHOLM/BORÅS. Viktor Thorn är en av Sveriges mest namnkunniga åkare på herrsidan – men han petas ur VM-truppen. 

Nu riktar Thorn hård kritik mot landlagsledningen för hur de hanterat hela situationen. 

– Jag är besviken över hur det skötts. De har inte hållit vad de lovade i uttagningsprocessen, säger han. 

Även Anna Dyvik är besviken. 

– Jag tycker att ska Charlotte få åka en distans på VM kan jag också få åka en distans. Jag hade stora problem med ryggen i Ruka, men kom inte 48:a, säger 26-åringen till Aftonbladet.  

Nya bekantskaper som Anton Persson, William Poromaa och Marcus Grate får göra VM-debut för Sverige i Oberstsdorf. Calle Halfvarsson och Jens Burman är några av de mer bekanta namnen som tar plats i VM-truppen, men de får inte sällskap av Viktor Thorn, en av Sveriges mer framstående åkare på herrsidan de senaste åren. 

När truppen presenterades i Borås saknades 24-åringen som har ett skadetungt år bakom sig. 

Thorn är besviken över att inte vara med. Men framför allt är han irriterad över hur landslagsledningen har skött kommunikationen med honom. 

– Det är klart det är trist. Jag kan inte påverka uttagningen, men jag är besviken över hur det skötts. De har inte hållit vad de lovade i uttagningsprocessen, säger han. 

Viktor Thorns ilska efter petningen: ”Måste hålla vad de lovar”

Thorn menar att ledningen hela tiden skjutit upp beskedet gällande VM-truppen. 

– De sa först att de skulle ta ut truppen efter Falun. Sen efter Falun sa de att de skulle ta ut truppen efter SM. Men i Ulricehamn fick jag höra att de skulle ta ut truppen efter den helgen... efter en platt skejtsprint. Jag accepterar att jag inte är med, men de måste hålla vad de lovar. Det är egentligen det jag är mest besviken över, hur det här skötts. Och det är jag inte ensam om att tycka. Jag har ju sett vad Anna Dyvik redan sagt, säger han. 

Anna Dyvik petades även hon. I en intervju med Aftonbladet säger 26-åringen att hon inte känner något förtroende från tränarna Magnus Ingesson och Stefan Thomson. Dyvik säger också att om Charlotte Kalla förtjänar att åka en distans så gör hon också det. 

– Det är kul för henne. Men jag tycker kanske att jag har presterat bättre än henne i år. Jag har haft värre ryggproblem än vad hon har haft. Jag hade stora problem med ryggen i Ruka men jag kom inte 48:a, jag var 34:a i jaktstarten som sämst, säger Anna Dyvik till tidningen. 

Byströms svar till Thorn

Landslagschefen Anders Byström säger att han förstår att Thorn är besviken, men håller inte med i kritiken att landslagsledningen inte har hållit vad de lovade. 

– Vi gick ut tidigt med att det var efter Falun vi skulle ta ut stora delar av truppen. Den kommunikationen har funnits där. Uttagningsprocesser är dock svåras. Det är alltid folk som är besvikna. Jag förstår det och jag förstår att man vill ha mer kommunikation, säger han. 

– Jag håller inte med om kritiken om att vi inte skulle ha kommunicerat tillräckligt. Vi har skickat ut både skriftligt och muntligt vad som häller. Men vi får utvärdera och jag får prata med Viktor. 

Karl-Johan Westberg delar inte Thorns kritik, men förstår honom. 

– Jag förstår absolut den kritiken. Men jag har inte upplevt det som rörigt, eftersom jag fick beskedet redan efter Falun. Men i grund och botten kan jag tycka att det är synd att truppen spikas redan innan SM, det är ändå två distanser här som är med på VM-programmet. Jag kan tycka att truppen borde tagits ut efter SM. Men för min del var det väl skönt, eftersom det inte gick så bra här. 

Här är Sveriges trupp till VM i Oberstdorf

Herrar:

Anton Persson, SK Bore

Björn Sandström, Piteå elit SK

Calle Halfvarsson, Sågmyra SK

Jens Burman, Åsarna IK

Johan Häggström, Piteå elit SK

Karl-Johan Westberg, Borås SK

Marcus Grate, IFK Umeå

Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK

William Poromaa, Åsarna IK

Damer:

Charlotte Kalla, Piteå elit SK

Ebba Andersson, Piteå elit SK

Emma Ribom, Piteå elit SK

Frida Karlsson, Sollefteå Skidor IF

Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK

Linn Svahn, Östersunds SK

Johanna Hagström, Ulricehamns SK

Jonna Sundling, Piteå elit SK

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.