Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jacob Hårds ilska: "Det är ju befängt"

Anders Blomquist och jacob HårdFoto: Carl Sandin
Johan CronemanFoto: Izabelle Nordfjell / IZABELLE NORDFJELL EXPRESSEN
Therese JohaugFoto: Berit Roald / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Johan Croneman fortsätter att propagera för att SVT ska byta ut skidexperten Anders Blomquist.

Nu får Dagens nyheter-krönikören mothugg från kommentatorn Jacob Hård.

"Att påstå att Anders Blomquist är komplett okritisk bara för att han i det här läget inte tror att det finns systematisk doping i norsk skidsport är ju befängt", skriver Hård i ett mejl.

Redan i förra veckan skrev Johan Croneman i en så kallad blänkare att han ville att Anders Blomquist skulle fråntas sin roll som skidexpert på SVT.

Blomquist hade varit alldeles för okritisk i rapporteringen kring Therese Johaugs dopingfall, menade Dagens nyheter-krönikören.

– Jag blir till och med upprörd över att han missköter sitt jobb så kopiöst. Det är därför jag menar att han borde skickas på en kurs i journalistik, annars byter man ut honom. Man kan inte ha en expert som är totalt okritisk och säger att han väljer att tro på henne, sa Croneman när SportExpressen talade med honom.

Och Croneman ger sig inte. I sin fredagskolumn, som låg under rubriken "SVT borde göra sig av med Anders Blomquist", framförde han samma önskan igen.

Kritiserar Blomquist

Croneman har tagit fasta på att Blomquist i en intervju sagt att skadeglädjen kring fallet Johaug varit "omänsklig".

"Själv sakfrågan var redan avgjord i hans värld: 'Jag känner henne (Johaug alltså, min anm.) och norska miljön. Jag har otroligt svårt att tro att man håller på med kontrollerad och systematisk doping'. Vad tror han då om okontrollerad och osystematisk doping? I Norge, Sverige, i världen? Man skall inte ha så mycket polare i branschen, Anders", skriver Croneman.

Hård slår tillbaka

Blomquists SVT-kollega Jacob Hård reagerade starkt på krönikan. Han vill komma till sin bisittares försvar.

"Jag vet inte hur många gånger Anders Blomquist har sagt att han inte får ihop Johaugs historia. Att den är full av märkligheter vare sig man accepterar hennes förklaring eller tror att hon medvetet dopat sig med Clostebol. Att han är mycket kritisk till norrmännens användande av astmamediciner och tidigt krävt alla kort på bordet", skriver Hård i ett mejl till SportExpressen.

"Få journalister har under alla år varit lika kritiska som Anders till hur Norge dragit fördel av sin dominerande ställning i skidsporten för att skaffa sig tvivelaktiga fördelar och får domslut med sig i tveksamma situationer."

"Att påstå att Blomquist gör skadeglädjen till huvudsak i debatten är ju bara löjligt. Att påstå att Anders Blomquist är komplett okritisk bara för att han i det här läget inte tror att det finns systematisk doping i norsk skidsport är ju befängt."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.