Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jacob Hård: "Det gjorde mig illa berörd"

Jacob Hård Foto: SVT
Martin Johnsrud Sundby Foto: Imago Sportfotodienst / IMAGO/GEISSER IMAGO SPORTFOTODIENST
Foto: SVT
Foto: Imago Sportfotodienst / IMAGO/GEISSER IMAGO SPORTFOTODIENST

De häftiga reaktionerna mot Martin Johnsrud Sundby efter hans dopingdom i somras var på tapeten i SVT:s "Vinterstudion".

Och de hårda orden gentemot Sundby påverkade SVT-kommentatorn Jacob Hård.

– Hätskheten i folks ord gentemot Sundby gjorde mig faktiskt illa berörd, säger han i SVT.

 

Ladda ner SportExpressens populära app direkt här!

I Lillehammer stod Martin Johnsrud Sundby som vinnare igen. En viktigt seger för norrmannen som blev känslomässig efter triumfen i hemlandet.

Det var dock hätska reaktioner mot Sundby på sociala medier i Sverige efter segern, detta på grund av sin dopingdom från i somras då han tog för stora mängder astmamedicin.

På lördagen stod Sundby som vinnare på nytt - och de ilskna reaktionerna hördes på nytt.

Ämnet med de hätska reaktionerna diskuterades flitigt i SVT:s "Vinterstudion".

Mathias Fredriksson gav inte mycket för de som lämnat de värsta kommentarerna på sociala medier och via mail, men förstod till viss del irritationen.

– Det här känns som nättroll som har skrivit det här. Men det Norge har gjort, att ge astmamedicin till friska åkare, det är inte okej, säger han.

"Gjorde mig illa berörd"

Jacob Hård, på plats i Davos, författade tidigare under veckan krönikan: Var kommer Norge-hatet i från?" och är fortsatt förundrad över hur folk uttrycket sig i ämnet Norge.

– Jag vill inte bagatellisera det som hänt i Norge, det är allvarligt med två dopingfall och Norge ska ha kritik för sitt användande av astmamedicin. Men hätskheten i folks ord gentemot Sundby gjorde mig faktiskt illa berörd. Det är för mig väldigt mycket som bottnade i en sorts okunnighet, för man måste skilja på doping och doping, säger han i SVT.

Hård pekar på att det finns bevis för att det historiskt har förekommit fall av systematisk doping med EPO. Något han anser är mycket värre än det brott Sundby gjorde sig skyldig till.

– Sundby har brutit mot reglerna då han tog för stora doser astmamedicin och det råder delade uppfattningar om effekterna av det. Men jämfört med EPO-doping är det väldigt lindrigt.