Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Inte hört något om, det var nytt för mig”

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: TASS / SERGEI BOBYLEV/TASS/SIPA USA SIPA USA
Foto: ERIK MÅRTENSSON / BILDBYRÅN

Världscuppoäng även i sprintkvalet. 

Det blir verklighet den kommande säsongen, men åkarna verkar inte nåtts av beskedet. 

– Nej det har jag inte hört något om, det var nytt för mig, säger Calle Halfvarsson. 

Det svenska längdlandslaget hade en pallplacering i den totala världscupen förra säsongen, där Ebba Andersson kom trea. Utöver det så slutade Linn Svahn trea i sprintcupen och Ebba Andersson kom tvåa i distanscupen. 

Tidigare så har världscuppoängen i sprintloppen delats ut efter utslagsheaten. Nästa säsong kommer poäng delas ut även i kvalet, något som torde gynna en åkare som Johannes Hösflot Kläbo som ofta gör ett bra kval. 

De tio bäst placerade i kvalet får världscuppoäng där ettan får 15 poäng, tvåan får tolv och trean tio. Därefter minskar poängen successivt till plats tio. 

”Du är den första jag får höra det av”

Nyheten är däremot inget som åkarna i det svenska landslaget har koll på när SportExpressen når dem på lägret nere i Tignes, Frankrike. 

– Om jag ska vara ärlig så är du den första som jag får höra det av, så det är inget jag hunnit reflektera över, säger Jonna Sundling. 

Vad tänker du spontant om det nya upplägget? 

– Utifrån mig själv så, har jag en bra dag så kan jag ligga långt fram. Det kanske inte är en så dum tanke, men å andra sidan så är det en smaksak för många. Man åker lite olika, man kan vara långt bak i kvalet och sedan åker man sjukt bra sedan, det har jag gjort. Men det kan nog vara en bra grej. 

Calle Halfvarsson är inte heller bekant med det nya upplägget. 

– Nej det har jag inte hört något om, det var nytt för mig, säger han och fortsätter:

– Det kan jag tycka blir lite konstigt, men det är svårt att säga. Det är så färskt så jag har inte hunnit fundera på det. Blir det så, så är det bara att anpassa mig och göra det så bra jag kan.

Måste fullfölja för att få poängen

Världscuppoängen från sprintkvalen gäller för både sprintcupen och den totala världscupen, men för att få poängen så måste man fullfölja sprinten. Det räcker alltså inte att göra en bra prolog och sedan avstå finalerna. 

Charlotte Kalla, som har presterat bättre i distansloppen, kan få det tuffare även i den totala världscupen när det nya poängsystemet blir verkighet i vinter. Inte heller hon har nåtts av FIS, det internationella skidförbundets, ändring.

– Nej, det var helt nytt för mig. Det har jag inte fått någon information om, säger hon. 

FIS skriver på sin hemsida att man genomför regeländringen för att öka värdet på sprintkvalen. Världscupen inleds den 26 november, med just sprint i klassisk stil, i finska Ruka.


LÄS MER: Stjärnorna saknas: ”Inte läge att åka iväg” 

LÄS MER: Lämnar landslaget – efter bara ett år

LÄS MER: Klart: Omdiskuterade beslutet skjuts upp 


Linda Skugge möter Skidstjärnan

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.