”Inte dummare än så – man måste fundera”

André Pops säger att han ska fundera över sin framtid på SVT.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Pops i Vinterstudion med Mathias Fredriksson och Johanna Ojala.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

SVT förlorar sändningsrättigheterna till skidsportens tyngsta tävlingar från och med 2021.

Ett hårt slag för ”Vinterstudion” – och ett besked som innebär en oviss framtid för programledaren André Pops. 

– Det är klart, när alla sådana här grejer händer, i och med att vi förlorade OS och det här, då måste man sätta sig ner och tänka. Man är inte dummare än så. Man måste fundera på vad man vill göra, säger Pops. 

På torsdagsmorgonen kom pressmeddelandet som ritar om landskapet för vintersport i tv fullständigt. Nent Group, plattformen för Viaplay och Viasat-kanalerna, har köpt sändningsrättigheterna till VM och världscupen i längdskidor och alpint från och med 2021.

Det innebär en oviss framtid för ett av svensk tv:s mest folkkära format, Vinterstudion. 

SVT ger dock inte upp sin satsning. Även efter att deras rättigheter gått ut kommer de att sända ”Vinterstudion”.

– Vår ambition är fortsatt att säkra en ”Vinterstudio” från och med hösten 2021 och vi kommer att fortsätta att agera i den riktningen – även om vägen nu ser annorlunda ut, skriver SVT:s sportchef Åsa Edlund-Jönsson på SVT:s hemsida. 

Säsongen 2021-2022 kommer SVT att ha rättigheten till skidskytte samt alla alpin- och längdtävlingar som går i Schweiz och Österrike. De arbetar också för att kunna sända tävlingarna från Norge. Utöver detta har SVT fortsatt rätt till att sända SM-veckan, Vasaloppet och säsongsöppningen i Bruksvallarna.

André Pops: ”Jättetråkigt”

Men ”Vinterstudion”-profilen André Pops hymlar inte med att han är besviken över beskedet. 

– Man är lite luttrad, men det är klart att det är jättetråkigt. Jag hade gärna sett att SVT behållit rättigheterna som det är nu i många fler år framöver, säger Pops. 

Hur mycket insyn har du fått i hur förhandlingarna har gått? 

– Jag har valt att inte lägga mig i det så mycket. Jag kan inte påverka så mycket, jag kan bara framföra önskemål. Men jag försöker att inte bry mig så mycket. 

Johanna Ojala , André Pops, Helena Ekholm, Yvette Hermundstad och Maria Pietilä Holmner är några av profilerna som synts i Vinterstudion i vinter.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Jan Helin, programdirektör på SVT, säger till SportExpressen att han när förhoppningar om att kunna förhandla fram ett samarbete med Nent Group som skulle ge public service möjligheter att sända vissa skidtävlingar framöver. Pops har hört om planerna. 

– Min spontana tanke var så här: nu är det fullt fokus på åtminstone två vintrar till, där vi har precis samma utbud som i dag. Då handlar det om att göra de bitarna så bra som möjligt. Vi får se vad som händer. Jag förstod att det fanns öppningar för att förhandla om vissa bitar, men det känns för tidigt att säga något om vilken sorts Vinterstudion man skulle kunna bygga kring det. 

Hur påverkar det här din framtid rent personligen? Blir SVT en mindre attraktiv arbetsplats för dig? 

– Det får jag sätta mig ner och fundera på. Jag har inte tänkt så långt än. Men det är klart: man får alltid utvärdera. Vad finns det för arbetsuppgifter, hur trivs man på redaktionen, det är mycket som ska vägas in. Men nu är det fortfarande flera år fram, så det känns bara bra än så länge. Men det är klart, när alla sådana här grejer händer, i och med att vi förlorade OS och det här, då måste man sätta sig ner och tänka. Man är inte dummare än så. Man måste fundera på vad man vill göra. 

– Att SVT är rätt plats för mig nu är jag säker på. Men sedan vet man aldrig vad som händer i framtiden. 

Yvette Hermundstad: ”Man lär sig” 

Pops programledarkollega Yvette Hermundstad sörjer också de förlorade rättigheterna. 

– Trist, är min första reaktion. Det som är det goda i det är att de två närmsta åren ser likadana ut. Rättigheterna är kvar och ”Vinterstudion” kan köra på exakt samma sätt. Men sedan blir det annorlunda, säger hon.

Yvette Hermundstad sa upp sig från SVT för två år sedan och har jobbat som frilans för kanalen sedan dess.

– Jag har ett avtal med SVT som sträcker sig till 2021.

Skulle du vara intresserad av att följa med rättigheterna till NENT Group?

– Det här är väldigt nytt för både mig och André, så jag har inte hunnit tänka i de banorna. Men att sporträttigheter förändras, det är något man har lärt sig de senaste åren. Det är trist det som har hänt nu, men inte helt förvånande. 

Mathias Fredriksson har utgående kontrakt

SVT:s längdexpert Mathias Fredriksson har ett utgående kontrakt med kanalen. Och beklagar beskedet.

– Det är tråkigt för SVT att tappa skidorna, för Vinterstudion är ju byggt kring det, så det blir en annorlunda framtid. 

Hur påverkar detta din framtid på SVT?

– Mitt kontrakt går ut nu, men vi har som ambition att förlänga det. Så det ska vi nog hitta en lösning på. Det är två år kvar som SVT har det fullt ut, så vi får fokusera på de åren först och sedan se vad som händer i framtiden, säger Fredriksson.

Kommer du sakna skidsändningarna i SVT?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.