Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Inte acceptabelt – kokar inombords”

Per Forsberg.
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
Frida Karlsson.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

LES ROUSSES. Grafik som försvinner och klockor som stannar.

De tekniska problemen har varit många under världscupen – och det irriterar Viaplays kommentator.

– Det kokar inombords, säger Per Forsberg.

Detta är andra säsongen som Viaplay sänder världscupen i längdskidor. Sedan övertagandet från SVT har tittarna guidats genom loppen av Per Forsberg och Anna-Karin Strömstedt.

Duon har varit på plats på i princip alla tävlingar i vinter – och flera gånger stött på problem i sändning.

Dessa problem har en gemensam nämnare: Swiss Timing. 

Det schweiziska teknikföretaget är officiellt tidtagningsleverantör för världscupen i längdskidor, men också inom alpint och skidskytte.

– Leveransen har inte varit tillräckligt bra, konstaterar Per Forsberg.

Strulet i livesändning: ”Det är för dåligt”

Han hänvisar till världscuphelgen i Lillehammer, där tidtagningen strulade under loppet. Häromveckan i Livigno försvann både grafik och tider under flera minuter när herrarnas sprintkval avgjordes.

– Det är inte acceptabelt. Inte alls. Alla kan göra fel, men det har hänt flera gånger under säsongen. Det är för dåligt, säger Forsberg.

Kommentatorn sitter alltid med en egen manuell klocka i sin hytt, men det hjälper föga när problemen med tidtagningen blir för stora.

– Klockan gör att jag inte sitter helt naken, så att säga. Men när åkare kommer in på löpande band under ett sprintkval... då är jag chanslös.

Svaret från Fis: ”Medvetna om det”

Per Forsberg säger att han påtalat problemen för det internationella skidförbundet (Fis) och deras tävlingsdirektör Michal Lamplot.

– De säger att de är medvetna om situationen, men känslan är att de bara rycker på axlarna. Det är svårt för dem att göra något.

Hur blir du när det uppstår problem i direktsändning?

– Jag är ganska lugn av mig. Det är bara att gilla läget. Jag vet att det har hänt och förmodligen kommer hända igen i framtiden. Det är bara att hålla sig kall, säger Per Forsberg och fortsätter:

– Men det kokar inombords. Det är så irriterande.

Nästa anhalt för världscupcirkusen är italienska Toblach. Där avgörs sprint på fredag, distanslopp på lördag och stafetter på söndag.

TV: Se senaste avsnittet av Skidsnack

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.