Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ingvild Flugstad Östberg om Johaugs ärliga ord

Föll tillbaka efter stark start i Falun.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

FALUN. Ingvild Flugstad Östberg har vid flera tillfällen stoppats från att tävla på grund av hälsoskäl.

I den norska talkshowen Lindmo berättar hon om vägen tillbaka till världseliten och Therese Johaugs ärliga ord.

– Det känns, säger Flugstad Östberg.

Första gången Ingvild Flugstad Östberg stoppades från att tävla på grund av hälsoskäl var 2019. 

Så sent som i fjol stoppade hon från OS i Peking av samma anledning.

I den norska talkshowen Lindmo berättar Ingvild Flugstad Östberg om den ätstörning som stoppat henne från att tävla.

Hon berättar också om hur den dåvarande lagkamraten Therese Johaug till slut kände sig tvingad att säga ifrån.

– Hon var en av dem som tydligt sa: ”Ingvild. Nu är du för smal. som det är nu är du inte världens bästa skidåkare. Du måste äta bättre och mer”, säger Flugstad Östberg i programmet. 

Johaug tog det allvarliga samtalet med sin lagkamrat under en joggingtur förra våren. 

– Jag tog upp det för att det hade varit en negativ utveckling en lång tid. Jag kände att hon behövde ta ett grepp om hon vill åka skidor fort.

Inför den pågående säsongen fick Ingvild Flugstad Östberg godkänt på hälsotestet och har tävlat i landslaget igen. Hon tog en plats i den norska VM-truppen och var med om att vinna guld i stafetten. Hennes första medalj sedan VM i Seefeld 2019. 

Ingvild Flugstad Östberg om samtalet med Johaug

När Expressen träffar Ingvild Flugstad Östberg i samband med tävlingarna i Falun berättar hon mer om samtalet med Therese Johaug. 

– Vi pratar ofta med varandra och är direkta mot varandra och kan säga som det är. Jag var vid en brytpunkt och hon kallade en spade för en spade. ”Som det är nu kommer du inte att åka skidor snabbt om det är vad du vill.  Du har ett stort jobb framför dig”. Hon vet vad det här går ut på. Det är saker som tar på en och då får man ta upp spaden och jobba.

Samtalet var jobbigt, erkänner hon. 

– Det känns och svider. Man tänker mycket efteråt och känner det. Men jag var också glad för det, och det var inte första eller sjuhundraelfte heller. Men det känns, säger Ingvild Flugstad Östberg.

32-åriga Flugstad Östberg slutade på 16:e plats i fredagens distanslopp över tio kilometer. Marginalen upp till segrande finskan Kerttu Niskanen var en minut och 19 sekunder. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.