Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Ingen ska kunna göra det i smyg”

Therese Johaug.Foto: KIMMO BRANDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Erik Röste var tidigare ordförande i norska skidförbundet.Foto: NILS PETTER NILSSON
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

RUKA. Skidvärlden är på väg att förändras.

Nästa år förbjuds flourvalla – och för att kontrollera att ingen fuskar planerar man att låta hundar sniffa på skidorna inför start.

– Det måste vara 100 procent säkert att allting upptäcks. Jag vill inte att folk ska kunna fuska, säger Therese Johaug.

Fluorvallorna är väldigt effektiva och används flitigt av åkarna i världscupen. Men från och med nästa säsong kommer de alltså att förbjudas.

Varför? Fluorvallor innebär stora hälsorisker, främst för vallateamen.

– Vi gör det här av tre orsaker, säger Erik Röste som är ledamot i internationella skidförbundet (Fis).

– Det är en klar signal från Fis att vi inte vill använda produkter som är farliga för hälsan. Med beslutet vill vi också reducera skidsportens kostnader väsentligt. Hänsyn till miljön har också spelat in.

Frågan är bara hur Fis ska kunna kontrollera att ingen bryter mot förbudet.

”Blir inte samma villkor”

Enligt Dagbladet finns flera olika förslag uppe för diskussion just nu. Det hetaste: Att ha hundar på plats vid startlinjen och låta dem sniffa efter fluor på skidorna.

Norges superstjärna Therese Johaug skrattar när hon får göra om förslaget.

– Det är mycket märkligt nu, alltså! Tidigare i dag var min vallare tvungen att ha ett gult armband på sig för att få åka med mig under 15 minuter i spåret, när vi skulle testa skidor. Vi har ju nya regler för skidtestning också.

Johaug fortsätter:

– Men jag tror det är viktigt att vi har otroligt bra testmetoder när fluorvallorna förbjuds, så att folk inte fuskar. Jag vill inte att folk ska kunna fuska utan att åka fast. Då blir det inte på samma villkor.

– Det är upp till Fis att hitta de bästa lösningarna på det här. Det måste vara 100 procent säkert att allting upptäckts, så att ingen kan göra det här i smyg.

Enligt experter kan man vinna över två minuter på tio kilometers skidåkning (!) om man åker på fluorvalla i stället för övriga alternativ.

 

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – allt du behöver veta  

LÄS MER: Vinterstudion 2019 – så sänder SVT i vinter 

LÄS MER: Ta ut ditt fantasy-lag i längdskidor – vinn resor