Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inga svenska herrar i söndagens sprintfinal

Foto: Nils Petter Nilsson
Foto: Nils Petter Nilsson

Sverige vann sprintstafetten på damsidan.

Men de svenska sprintherrarna lyckades inte ta sig vidare till final.

– Man hänger inte med, säger Radiosportens expert Torgny Mogren.

Stina Nilsson hade en bra helg i slovenska Planica. På söndagen stod sprintstafett på schemat och där blev det succé för Nilsson, som vann tävlingen tillsammans med Ida Ingemarsdotter. Det svenska andralaget med Jonna Sundling och Hanna Falk slutade fyra i finalen.

Sämre såg det ut på herrsidan. Varken laget med Teodor Peterson och Calle Halfvarsson, eller det med Gustav Nordström och Anton Lindblad, tog sig vidare till finalloppet.

"Räcker inte till"

De svaga resultaten var något som bekymrade SVT-experten Anders Blomquist.

– Det är alldeles för dåligt, det är självklart att Sverige ska ha två lag i sprintstafetten i världscupen, säger han.

Samtidigt menar Blomquist att det finns omständigheter som gör att den svenska succén uteblev just i dag, bland annat med tanke på Calle Halfvarssons sjukdomsproblem.

– De orkar helt enkelt inte, det var inga incidenter. De räcker inte till just nu, säger Blomquist.

"Ingen är i närheten"

Torgny Mogren är inne på samma spår.

– Nu ligger vi långt, långt bak i kön. Man hänger inte med, har inte utvecklats på rätt sätt, säger han till Radiosporten.

Nu tror den svenske skidlegendaren att det kommer ta några år innan de svenska sprintherrarna är tillbaka i toppen.

– Det kan det definitivt, det ser inte ut som om vi har någon som är i närheten av att kunna ta det där klivet upp till en nivå där vi är vana vid att se svenska herrskidåkare, säger Mogren.

"Svårt att säga"

Sprinttränaren Johan Granath håller med.

– Vi borde ha haft minst ett svenskt herrlag i final. Tyvärr är vi inte riktigt där nu, säger han.

Vad beror det på?

Det är svårt att säga exakt vad det beror på men vi genomgår just nu en generationsväxling. Både Emil (Jönsson) och Teodor (Petterson) har passerat 30 och 90-talisterna som ska ta över har en bit kvar.

– Sedan är inte Calle Halfvarsson riktigt där han borde vara och det påverkar så klart en hel del.

Italien vann

Federico Pellegrino stod för en imponerande avslutning på den sista sträckan, och såg till att Italien tog hem stafetten på herrsidan.

Sprintaren utmanades dock av Baptiste Gros, som såg till att Frankrike slutade tvåa. Och bakom dem slutade det franska andralaget trea.

PLANICA, Slovenien

herrar, lagsprint (f)
1) Italien (Dietmar Nöckler, Federico Pellegrino) 14.44,82, 2) Frankrike lag 1 (Renaud Jay, Baptiste Gros) +1,79, 3) Frankrike lag 2 (Valentin Chauvin, Richard Jouve) +2,41, 4) Tyskland +2,93, 5) Norge lag 1 +4,51, 6) Ryssland lag 1 +6,46, 7) Norge lag 2 +7,66, 8) USA +7,92, 9) Tjeckien +8,63, 10) Ryssland lag 2 +18,89.
Sv plac
14) Sverige lag 1 (Calle Halfvarsson, Teodor Peterson) +3,81, 17) Sverige lag 2 (Anton Lindblad, Gustav Nordström) +21,05
Damer, lagsprint (f)
1) Sverige lag 1 (Ida Ingemarsdotter, Stina Nilsson) 16.14,08, 2) Norge lag 1 (Heidi Weng, Astrid Uhrenholdt Jacobsen) +3,51, 3) Tyskland lag 1 (Sandra Ringwald, Hanna Kolb) +8,84, 4) Sverige lag 2 (Jonna Sundling, Hanna Falk) +18,24, 5) USA +20,57, 6) Tyskland lag 2 +21,00, 7) Norge lag 2 +21,01, 8) Slovenien lag 2 +47,24, 9) Italien +55,98,10) Slovenien lag 2 +2.42,12.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.