Foto: Nils Petter NilssonFoto: Nils Petter Nilsson
 Foto: Nils Petter Nilsson
Foto: Nils Petter NilssonFoto: Nils Petter Nilsson
 Foto: Nils Petter Nilsson

Inga svenska herrar i söndagens sprintfinal

Publicerad

Sverige vann sprintstafetten på damsidan.

Men de svenska sprintherrarna lyckades inte ta sig vidare till final.

– Man hänger inte med, säger Radiosportens expert Torgny Mogren.

Stina Nilsson hade en bra helg i slovenska Planica. På söndagen stod sprintstafett på schemat och där blev det succé för Nilsson, som vann tävlingen tillsammans med Ida Ingemarsdotter. Det svenska andralaget med Jonna Sundling och Hanna Falk slutade fyra i finalen.

Sämre såg det ut på herrsidan. Varken laget med Teodor Peterson och Calle Halfvarsson, eller det med Gustav Nordström och Anton Lindblad, tog sig vidare till finalloppet.

"Räcker inte till"

De svaga resultaten var något som bekymrade SVT-experten Anders Blomquist.

– Det är alldeles för dåligt, det är självklart att Sverige ska ha två lag i sprintstafetten i världscupen, säger han.

Samtidigt menar Blomquist att det finns omständigheter som gör att den svenska succén uteblev just i dag, bland annat med tanke på Calle Halfvarssons sjukdomsproblem.

– De orkar helt enkelt inte, det var inga incidenter. De räcker inte till just nu, säger Blomquist.

"Ingen är i närheten"

Torgny Mogren är inne på samma spår.

– Nu ligger vi långt, långt bak i kön. Man hänger inte med, har inte utvecklats på rätt sätt, säger han till Radiosporten.

Nu tror den svenske skidlegendaren att det kommer ta några år innan de svenska sprintherrarna är tillbaka i toppen.

– Det kan det definitivt, det ser inte ut som om vi har någon som är i närheten av att kunna ta det där klivet upp till en nivå där vi är vana vid att se svenska herrskidåkare, säger Mogren.

"Svårt att säga"

Sprinttränaren Johan Granath håller med.

– Vi borde ha haft minst ett svenskt herrlag i final. Tyvärr är vi inte riktigt där nu, säger han.

Vad beror det på?

Det är svårt att säga exakt vad det beror på men vi genomgår just nu en generationsväxling. Både Emil (Jönsson) och Teodor (Petterson) har passerat 30 och 90-talisterna som ska ta över har en bit kvar.

– Sedan är inte Calle Halfvarsson riktigt där han borde vara och det påverkar så klart en hel del.

Italien vann

Federico Pellegrino stod för en imponerande avslutning på den sista sträckan, och såg till att Italien tog hem stafetten på herrsidan.

Sprintaren utmanades dock av Baptiste Gros, som såg till att Frankrike slutade tvåa. Och bakom dem slutade det franska andralaget trea.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag