Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Inga kommentarer till politiska förhållanden”

Therese Johaug deltog på torsdagen i Lysebotn Opp och krossade allt. Så här sa hon efter loppet.
Foto: TOMMY PEDERSEN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: BILLY BENNIGHT / SIPA USA/IBL
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Att samarbete med den kinesiska teleoperatören Huawei rör upp känslor. 

Den svenska artisten Zara Larsson har avbrutit samarbetet – medan Sarah Sjöström och Therese Johaug inte har några tankar att gå samma väg. 

– I vår bedömning av samarbetet med Huawei hänvisar vi till att norska myndigheter och företag har ett nära samarbete med Kina, säger Johaugs agent Jørn Ernst till norska Dagbladet

Kritiken mot Huawei rör företags nära koppling till den kinesiska staten. Den svenska artisten Zara Larsson sa tidigare under veckan att ha hon har valt att avsluta samarbetet med telekomjätten – men den svenska simmaren Sarah Sjöström berättade för SportExpressen att hon inte kommer göra detsamma. 

”Gällande Huawei så har jag ett samarbete sedan ett drygt år tillbaka. Ett samarbete som enligt mig fungerar bra för båda parter. För mig är det främst mitt intresse för teknik, fotografering och innovation, där Huawei är väldigt starka, som gör att jag tycker samarbetet är bra”, skrev hon i ett uttalande, via agenten Daniel Wessfeldt. 

Nu har debatten gällande samarbete med Huawei också blossat upp i Norge eftersom ett av de idrottsnamnen i, Therese Joahug, samarbetar med företaget. 

Men skidstjärnan gör som Sjöström – och fortsätter sitt samarbete med det kritiserade företaget. 

Svartlistat i USA och Australien

– I vår bedömning av samarbetet med Huawei hänvisar vi till att norska myndigheter och företag har ett nära samarbete och handelsrelation med Kina, och att Huawei och deras produkter är representerade på ett bra sätt i Norge och i norsk handel, säger Johaugs agent Jørn Ernst till norska Dagbladet

Huawei är svartlistat i flera olika länder, däribland USA och Australien. I Norge har säkerhetspolisen (PST) tidigare varnat Huawei för dess aktiviteter.  

– Vi har inga kommentarer till politiska förhållanden eller andra aktörers beslut och åsikter, fortsätter Jørn Ernst. 

Det kinesiska företaget stöttade även Johaug under hennes svåra period då hon stängdes av för doping. 

Senaste nytt i ”Bara Nyheter” 

”Bara Nyheter” tog i veckan upp Zara Larssons avhopp från samarbetet med Huawei. Däremot stannar Sarah Sjöström kvar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.