Ilskan: "Vill inte höra mer från den idioten"

Foto: Robban Andersson
Foto: Marius Simensen / DIGITALSPORT BILDBYRÅN
Foto: Marius Simensen / DIGITALSPORT BILDBYRÅN

Ernst Lersveen har varit en av Norges mest profilerade röster under dopinghärvan inom skidsporten.

För detta har TV2-reportern blivit överöst med ilskna kommentarer från människor som vill försvara Therese Johaug och Martin Johnsrud Sundby.

– Jag har mitt jobb att göra och måste gå till botten med såna här saker, säger Lersveen till Nettavisen.

Ernst Lersveen har under en längre tid varit den norske journalist som ställt de allra mest raka och obekväma frågorna runt skandalerna som skakat norsk längdåkning.

Han skötte TV2:s utfrågning av dopingmisstänkta Therese Johaug när skidstjärnan beviljade ett antal intervjuer i november och fick då kritik på sociala medier för att han var för hård i tonen. När SportExpressen talade med Lersveen berättade han att han hade känt av irritation även från den norska landslagsledningen.

– De ser mig som en skit, som en bråkmakare, som en djävul. Jag har ställt för många frågor de inte tycker om, sa Lersveen då.

"Folket tror på Johaug"

Och även i den norska befolkningen har Lersveen sina belackare. I en intervju med Nettavisen berättar 63-åringen att han fått motta både mejl och sms från arga tittare.

– Jag förstår hela mekanismen bakom såna reaktioner. Om vi tar Johaug som exempel: Norges mest populära idrottare bedyrar sin oskuld med tårar i ögonen. Det är rent känslomässigt väldigt starkt. Det är starkt och vara där och det är starkt att se det på tv. När du sitter hemma och ser detta, och Johaug berättar att hon har smörjt in en kräm på läpparna som hon har fått av andra, då tror det norska folket på det, säger Lersveen.


LÄS MER: Han kan bli tvingad att betala Johaug miljoner


Nettavisen har hittat en rad Facebook-kommentarer där Lersveen görs ner för sin frågvishet.

"Han är totalt inkompetent, stackaren. Min julönskan i år är att slippa varken se eller höra mer från den där idioten", skriver en användare.

"Han uppträder som en mobbare och verkar tro att han är både domare och bödel", skriver en annan."Ställer kritiska frågor"

– Det ska fan i mig inte komma en gammal gubbe och ställa kritiska frågor. Jag förstår. För det första vill vi inte tro att det här kan hända med en av våra idrottare, och när det väl sker, då måste vi tro på förklaringen. Folk har sett henne förklara sig och så är saken klar. Folk har redan dragit sina slutsatser. Det förstår jag och det respekterar jag. Men jag har mitt jobb att göra och måste gå till botten med såna här saker, säger Lersveen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.