Ilskan mot Sverige: "Dåligt och hätskt"

Debatten kring Therese Johaug har gått över styr, menar Inggard Lereim
Foto: Heiko Junge / AP TT NYHETSBYRÅN
"Tonen är så aggressiv", menar han
Foto: Imago Sportfotodienst / IMAGO/IMAGESPIC AGENCY IMAGO SPORTFOTODIENST

Tonläget kring Therese Johaugs dopingskandal är oväntat hätskt i Sverige.

Det menar den norske dopingjägaren Inggard Lereim.

– Jag vet inte om det har med Norges goda resultat att göra, säger Lereim till den norska nyhetsbyrån NTB.


LÄS OCKSÅ: BESKEDET OM JOHAUGS OS-PLANER

Antidoping Norges straffrekommendation var att skidstjärnan Therese Johaug skulle stängas av i 14 månader för att ha ertappats med den anabola steroiden clostebol i kroppen. Men det slutgiltiga avgörandet vilade hos domsutvalet, en gren i det norska idrottsförbundet.

Så i fredags kom beslutet. Johaugs straff förkortas med en månad, vilket innebär att den slutgiltiga straffmängden ligger på tretton månader. Straffet räknas från datumet för hennes första preliminära avstängning, den 18 oktober 2016.

Johaug-piken: "Hätska"

De svenska medierna har rapporterat kring Johaug-fallet nästan lika frekvent som de norska. Men i det svenska tonläget har dopingjägaren Inggard Lereim märkt av en viss skärpa. Lereim, som var med om att avslöja den finska dopingskandalen i VM 2001, antyder att Johaug-härvan ger svenskarna utlopp för sin avundsjuka.

– Svenskarna är förvånansvärt hätska. Det är en skarp och oförsonlig ton. Jag vet inte om det har att göra med Norges goda resultat de senaste åren, säger Lereim till den norska nyhetsbyrån NTB.

– Jag tycker att det är överraskande att tonen är så aggressiv.

"Stämningen är så dålig"

Lereim ser hellre ett scenario där de nordiska länderna gör enad sak mot doparna.

– Sverige, Finland och Norge har gjort mycket bra ihop i antidopingarbetet i många år. Svenskarna var först ute av oss alla, säger Lereim.

– Svenskarna har rent mjöl i påsen. Sverige var också ett föregångsland i antidopingarbetet. Vi lärde oss mycket av dem. Därför är det trist att stämningen är så pass dålig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.