Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilskan mot Johaug: "Det är inte trovärdigt"

Aino-Kaisa Saarinen blev chockad då hon fick höra om att Johaug var dopad.
Foto: Gepa Pictures/ Mathias Mandl / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Therese Johaug.
Foto: Marius Gulliksrud / STELLA PICTURES MARIUS GULLIKSRUD

Therese Johaug har testat positivt för den förbjudna substansen clostebol.

Enligt den norska skidstjärnan fick hon i sig substansen genom användning av salvan Trofodermin - en förklaring som döms ut av den finska landslagsläkaren Maarit Valtonen.

– Det är inte trovärdigt, säger hon till Ilta Sanomat.


Ladda ner SportExpressens populära app direkt här!

Therese Johaug, en av världens absolut bästa skidåkare, har åkt fast för doping. Johaug har testat positivt för clostebol, en anabolandrogen steroid som främst använts som prestationshöjande medel av östtyska atleter under 70- och 80-talet.

Enligt Johaug och den norska landslagsläkaren Fredrik S. Bendiksen så fick Johaug i sig preparatet av misstag.

Duon förklarade på en presskonferens på tisdagen att Johaug led av svåra munsår, varpå Bendiksen köpte salvan Trofodermin för att behandla det.

Pekas ut som lögnare

Han ska då ha missat att upptäcka att det fanns en dopingklassad substans i salvan som Johaug använde.

Påhitt, enligt den finska landslagsläkaren Maarit Valtonen. Hon menar att den norska förklaringen inte verkar sanningsenlig.

– Det är inte trovärdigt. Läpparna är en så liten yta av kroppen att det inte kan absorberas så höga koncentrationer att det ger utslag i urin eller blod, säger Valtonen till Ilta Sanomat.

Johaug riskerar upp till fyra års avstängning för doping.

– Clostebol är en anabol steroid och om det hittas i urinet så ger det sannolikt fyra års avstängning enligt WADA:s regelverk, säger Rasmus Damsgaard, internationella skidförbundets antidopningsexpert.

Saarinens stora chock

Den finländska skidstjärnan Aino-Kaisa Saarinen blev chockad då hon fick höra om att Johaug var dopad.

– Fötterna höll på att ge vika, jag blev yr. Jag var så chockad och besviken, säger hon till Ilta Sanomat.

Senare under dagen besökte hon det berörda apoteket i Livigno där hon nu befinner sig för att titta på krämen som fällde Johaug. I bilden som på Saarinen så håller hon upp förpackningen av Trofodermin, som är tydligt dopingmärkt.

– Det här sätter situationen i ett annat ljus. Den fanns inte på hyllorna, utan man fick be om den. Det behövdes inget recept och apotekaren sa till oss att det var dopingklassat, säger Saarinen.

Sami Jauhojärvi, även han skidstjärna, är förvirrad över nyheten - och än mer förvirrad över förklaringen att Johaug ska ha fått i sig den förbjudna substansen genom ett använda en läppsalva.

– Kan lypsyl innehålla så stora mängder av ett förbjudet medel att det syns i tester. Har hon ätit lypsyl eller, säger han till Ilta Sanomat med ett skratt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.