Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilskan mot Elofsson: ”Pratat illa om mig”

tFoto: TOMAS PETTERSSON.
Tauber till vänster.Foto: © Bildbyrån
Per Elofsson.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

SEEFELD. Martin Tauber greps av polis iklädd enbart kalsonger och stängdes av på livstid för doping.

Vad han gör i dag? Jobbar som längdchef i organisationen för VM 2019.

I en stor intervju med SportExpressen berättar han nu sin historia – och slår tillbaka mot Per Elofsson.

– Han har pratat illa om mig och det är inte snällt av honom, säger Tauber.

En rejäl snösmocka har träffat Seefeld, den lilla alpbyn i Tyrolen med drygt 3 000 invånare som nu ska arrangera VM i längdskidåkning.

Vår hyrbil slirar fram i drivorna. Snövallarna vid sidan om vägen är på vissa ställen tre meter höga.

Men till slut kommer vi fram till turistbyrån där Martin Tauber, 42, har sitt kontor.

Låter namnet bekant? Runt millennieskiftet tävlade han för IFK Umeå tillsammans med storstjärnor som Per Elofsson och Jörgen Brink. Sen blev han plötsligt en av huvudpersonerna i den sanslösa dopingskandal som bröt ut mitt under OS i Turin 2006.

Vi ska återkomma till de turerna lite senare.

Först måste vi reda ut hur läget egentligen är inför VM i Seefeld. Martin Tauber är nämligen chef över längdtävlingarna i mästerskapet och den som ser till att allting ska vara i ordning när Charlotte Kalla och gänget kastar sig ut i jakten på VM-medaljer.

När vi är på besök är det fortfarande januari och sex veckor kvar till start.

– Läget just nu? Det är kaos, säger Tauber och ler uppgivet.

På riktigt?

– Ja. Jag hoppas att det blir ett bra VM. Men vi har många saker som måste lösas. Egentligen behöver vi mer tid, men tid finns inte. Pengar finns inte heller. Och när vi inte har pengar så kan vi inte anställa arbetare. Utan arbetare så kan inte saker lösas.

Vad är det som behöver göras?

– Hundra tusen saker.

Oj, det låter inte så bra?

– Nej… det kommer väl att lösa sig på något sätt. Men just nu är det faktiskt kaos.

Kritiserar pampen: ”Respektlöst”

Martin Tauber tar oss med in i ett tomt konferensrum och ställer fram några stolar. Han pratar näst intill perfekt svenska, trots att han bara bodde i Sverige under ett års tid. Och hans två telefoner ringer hela tiden.

Varje gång svarar han, väser några ord på tyska och lägger på inom 10-20 sekunder.

– Det är fullt upp just nu. Jag jobbar runt 18 timmar om dygnet, ibland även på nätterna. Det är helt galet.

Mycket av arbetet kretsar just nu kring den temporära längdskidstadion som ska stå redo när VM startar den 20 februari. Den är nämligen långt ifrån färdig.

Arbetet hämmas också av att de måste ta hänsyn till alla turister som är på plats i Seefeld för att åka längdskidor och njuta av den vackra miljön.

– De bryr sig inte om VM, ärligt talat, och vi vill inte göra dem besvikna. Det är därför vi måste göra så mycket arbete under kvällar och nätter. För att inte störa turisterna, säger Tauber och suckar djupt.

TALAR UT. Martin Tauber berättar om allt ifrån VM till dopingskandalen, när SportExpressens Ludvig Holmberg träffar honom i Seefeld.Foto: PHILIP GADD.

Han är en pressad man. Och när vi frågar vilket stöd han fått från det internationella skidförbundet (Fis) så tänder han till.

Deras samarbete har uppenbarligen inte fungerat särskilt bra.

– Det är en cirkus, säger Tauber.

– Fis var här och besökte oss nyligen. Vi skulle visa upp vad vi gjort inför VM, men de stod bara med sina telefoner och gjorde annat. Framför allt generalsekreteraren Sarah Lewis…

Han skakar på huvudet.

– Jag måste faktiskt säga det här… vi är stolta över vår anläggning, men hon lyssnade inte på vad vi hade att säga. Det var respektlöst.

Martin Tauber fortsätter:

– Tävlingschefen Pierre Mignerey också… jag frågade honom om vi skulle ta ett varv på banan, så att han kunde få se spåren. ”Nej”, svarade han. Inte intresserad, tydligen. Jag tycker det är väldigt märkligt.

De var kanske mer intresserade av vilket hotell de skulle få bo på under VM?

– Haha, ja! Och en sak till: Gym. De hade ett tidigt morgonflyg dagen efter att de var här och undrade om vi hade något gym som öppnade redan 04.00, så att de skulle hinna med ett träningspass.

– Jag sa till dem: ”Ni har kommit till en liten alpby, inte någon storstad. Vårt enda gym öppnar klockan 10.00”.

Han skakar på huvudet igen.

– Ursäkta mig, men det här är verkligheten.

”Mina föräldrar grät”

Ungefär här tar intervjun en helt annan riktning. Vi undrar hur bilden av längdskidåkning i Österrike har påverkats av alla dopingfall. Allra senast var det Johannes Dürr som avslöjades som en fuskare i samband med OS i Sotji 2014.

Martin Tauber svarar med att lyfta pekfingret rakt mot oss.

– Vet ni om att jag är friad?

Det är dags att backa bandet till OS i Turin 2006. Kvällen innan herrarnas stafett stormade italiensk polis in på Österrikes hotell i Pragelato. En rad åkare tog in på förhör och tvingades till dopingtest.

Varför? Polisen hade fått reda på att den ökände tränaren Walter Mayer, som tidigare varit avstängd för doping, var på plats under OS och hade synts på hotellet.

DOPINGRAZZIA. Den italienska polisen slog till mot Österrikes landslag mitt under OS i Turin 2006. Mitt i händelsernas centrum fanns Martin Tauber.Foto: AP.

Flera beslag gjordes också. Poliserna hittade både blodiga servetter, kanyler och utrustning för att genomföra så kallade blodtransfusioner.

– Allting var så konstigt, säger Tauber.

– Jag satt i kalsonger inne på rummet och kollade på tv, när fyra ”carabinieri” stormade in med automatvapen... det blev ingen sömn den natten och dagen efter tävlade vi i stafetten.

Sen var det bara en lång väntan på besked.

– Jag minns att jag satt hemma hos mina föräldrar direkt efter OS och sa till dem: ”Jag har inte gjort något!” Mina föräldrar grät och var så arga på mig. Alla trodde att jag var dopad, jag vågade inte ens gå utanför dörren. ”Testet måste vara negativt”, sa jag till mamma och pappa. ”Jag har ju inte dopat mig!”

Testet var negativt. Det fanns inga spår av förbjudna substanser i provet som Martin Tauber lämnat ifrån sig.

Trots det stängdes han och tre lagkompisar av på livstid av den internationella olympiska kommittén (IOK).

Kontroversiellt? Minst sagt.

Huvudpersonerna i dopingskandalen i Turin 2006

Walter Mayer, tränare

Vann faktiskt Vasaloppet 1980, men karriären som åkare överskuggas av det som hände när han blev tränare. Fick smeknamnet ”Doktor Doping” efter att ha åkt fast i dopingskandaler både under OS 2002 och OS 2006. Stängdes av i tio år och dömdes till 15 månaders fängelse i Österrike.

 

Emil Hoch, tränare

Landslagstränare under Mayer som straffades hårt efter Turin 2006. Först stängdes han av på livstid av det internationella skidförbundet (Fis), men avstängningen kortades ner till 15 år efter överklagan. Fri att återvända till sporten 2022.

 

Martin Tauber, åkare

Lämnade aldrig ifrån sig något positivt dopingprov, men stängdes ändå av i två år av Fis och på livstid av internationella olympiska kommittén (IOK). Friades dock helt i italiensk domstol efter en sex år lång process.

 

Jürgen Pinter, åkare

Blev precis som Martin Tauber helt friad i italiensk domstol. Friades dessutom av det internationella skidförbundet på grund av ”bristande bevis”. Men är avstängd på livstid av IOK.

 

Johannes Eder, åkare

Stängdes av i två år av internationella skidförbundet och på livstid av IOK. Var också uppe i italiensk domstol, men något besked om eventuellt straff har inte offentliggjorts.

 

Roland Diethart, åkare

Stängdes också av på livstid av IOK, men var den enda av åkarna som fick sitt straff nerkortat till åtta år efter överklagan. Fick också sin avstängning från Fis nedkortad från fyra till två år.

 

Christian Hoffmann, åkare

Förföljdes av dopingmisstankar under sin karriär, men testade aldrig positivt. Till slut stängdes han ändå av i sex år (!) efter att ha avslöjats som klient på en blodbank i Österrike som användes för att dopa idrottare i flera olika sporter.

 

Michail Botvinov, åkare

Var också länge misstänkt utan att åka fast. Efter karriären kom det dock fram att han lämnat blod till Walter Mayer, som använts för att dopa idrottare. Botvinov ljög om detta i domstol och dömdes därför till fyra månaders fängelse.

 

Flera skidskyttar var också inblandade i skandalen under OS 2006.

Togs av polis efter målgång

Arne Ljungqvist, antidopingchef på IOK, förklarade beslutet i en intervju med TT: ”Det här är en ny situation för oss. Men här har man nu bevis för att något har hänt och de bevisen ska väga lika tungt som blodprover.”

Samtidigt blev Martin Tauber åtalad, eftersom doping är kriminellt i Italien. Han greps av polis i samband med en världscuptävling i italienska Cogne 2007.

– De tog mig direkt efter målgång. Jag hade fortfarande på mig tävlingsdräkten när de förde bort mig, säger Tauber.

– Det var helt overkligt! Tydligen hade de placerat ut civila poliser längs hela banan, med 150 meters mellanrum, för att jag inte skulle fly under loppet. Varför skulle jag fly?!

Och vad hände sen?

– Jag fördes till häktet och den första polisen jag möttes av där var en gammal längdskidåkare. Klaus Mariotti Dordi! Vi var jämnåriga och hade tävlat mot varandra flera gånger. ”Tjena! Klaus!”, sa jag. Men han bara tittade åt andra hållet.

– Jag var inlåst i tio minuter kanske. Österrikes skidförbund hade kopplat in en advokat som begärde att jag skulle släppas och de hade ju ingen rätt att hålla kvar mig där.

TOGS AV POLIS. Martin Tauber, här på bild under OS-stafetten i Turin 2006, blev hämtad av italiensk polis efter målgång i världscuptävlingen i Cogne.Foto: MURAD SEZER / AP

Efter det utspelade sig en långdragen, rättslig kamp. Åklagaren menade att Martin Tauber var bloddopad och hade en detaljerad berättelse om exakt hur han fuskat. Tauber menade att allting var rakt igenom påhittat.

Och efter sex år fick han rätt.

– Det var en otrolig känsla. Jag minns att jag var på Cypern när samtalet kom: ”Du är frikänd!” Jag svarade bara: ”Bra.” Sen gick jag till baren och beställde en öl.

Men du är fortfarande avstängd av IOK?

– Ja, de har tydligen sina egna regler. Jag är avstängd på livstid av IOK, trots att de inte har några bevis. Och det jobbiga nu är att nästan ingen vet om att jag blivit friad, eftersom det knappt har skrivits om det. Däremot skrevs det väldigt mycket om skandalen och det som hände i Turin…

– Nu hoppas jag att svenska folket får reda på att jag var oskyldig.

Slår tillbaka mot Elofsson

Vi lämnar dopingskandalen för en stund och börjar prata om hans tid i Sverige. Han kom till Umeå som 22-åring för att utvecklas som skidåkare och hittade en bostad i området Umedalen.

Där var det… stillsamt.

– Inga grannar, ingen att prata med. Det var riktigt långtråkigt!

Han skrattar.

– Men jag har många fina minnen från den tiden. Vi kom tvåa i stafetten på SM och jag fick träffa kungen efteråt. Sen gick vi till nattklubben Blå Aveny och det var jättelång kö. Då klev jag fram till vakten och sa: ”IFK Umeå, andra plats!” Det funkade, vi fick gå före i kön.

– Jag trivdes verkligen i Sverige. Kvällsfika klockan 22.00. Varm choklad och smörgås. Det var super.

STJÄRNA I UMEÅ. Martin Tauber, här i mitten, tävlade för IFK Umeå 1999. Till vänster på bilden är Lars Carlsson och till höger Per Elofsson.Foto: LARS LINDGREN / OKÄND

Tauber har ett stort leende på läpparna, men så fort vi nämner Per Elofssons namn så ser han mer bister ut.

– Per… vi träffades på OS i Turin, men efter det har jag bara läst hur dåligt han har pratat om mig.

Oj, vad har han sagt?

– Han har sagt att jag kom från ingenstans och plötsligt började göra bra resultat. Jag förstår inte hur han kan säga så om mig.

Det visar sig att det handlar om ett uttalande som Per Elofsson gjorde i Västerbottens-Kuriren den 26 april 2007, kort efter att Tauber och hans lagkompisar blivit avstängda av IOK.

Där säger Elofsson: ”Ingen rök utan eld.” Och fortsätter: ”Jag tror faktiskt aldrig att han var topp tio i Sverige och hux flux var han med i världscupen. Han var aldrig i närheten av de resultaten när han tävlade här.”

Tauber är svart i blicken.

– Kom jag från ingenstans? Jag hade kämpat i tio år utan stora framgångar, men blivit lite bättre för varje år som gått. När jag var 27 år gammal tog jag poäng i världscupen för första gången. Jag slutade på 30:e plats, 20:e plats, närmade mig toppen.

– Och i de lopp som jag presterade bra så var det alltid masstart, så att jag kunde hänga med andra. Ofta har jag också bra material samtidigt som andra vallade bort sig.

– Kom jag från ingenstans?

Martin Tauber berättar att han vet om att Per Elofsson nyligen drabbades av en stroke och han lider med sin gamle lagkompis, men det förändrar inte hur han ser på citaten från 2007.

– Det var inte snällt att prata illa om mig på det sättet. Det tycker jag var väldigt arrogant.

En timme har passerat. Taubers ena telefon ringer igen. Det har blivit dags för oss att lämna turistbyrån och ge oss ut i snökaoset.

Innan vi stänger igen dörren säger Martin Tauber:

– Finns Blå Aveny kvar i Umeå? Det var fantastiskt där. Jag måste åka tillbaka dit någon gång.

 

SportExpressen har förgäves sökt Per Elofsson för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.