Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilskan mot bilden: ”Är bara tragiskt”

Andrus Veerpalu.Foto: Skärmdump från Postimees.
Anders Södergren.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

TOBLACH. OS-guldmedaljören Andrus Veerpalu stängdes av från all kontakt med skidsporten i fyra år.

Bara en månad senare har nu Veerpalu fångats på bild när han ser ut att bryta mot avstängningen.

– Alltihop är bara så tragiskt. Han bryr sig ju inte, säger den svenske landslagikonen Anders Södergren.

Det var den estländska tidningen Postimees som publicerade en bild på Andrus Veerpalu från en skidtävling i Otepää förra helgen.

Bilden indikerar starkt att Veerplau agerar som ledare under tävlingen - något som också bekräftas av flera vittnesmål.

– Vi har fått in tips och en officiell anmälan mot Veerpalus agerande. Både åkare och klubbar är väldigt bekymrade över det här, säger Henn Vallimäe, som jobbar för den estniska antidopingbyrån, till tidningen Delfi.

Det är i så fall ett klart regelbrott.

Sonen fast för doping

Så sent som för en dryg månad sedan blev Andrus Veerplau avstängd av Internationella skidförbundet (Fis) från skidsporten i fyra år.

Veerpalu, som har två OS-guld och två VM-guld på meritlistan, dömdes för att ha som ledare medverkat i dopingskandalen under VM i Seefeld där två dopade estländska åkare åkt fast.

Däribland Andrus Veerpalus egen son: Andreas.

Under hela sin egen aktiva karriär omgavs Andrus Veerpalu av dopingrykten - men åkte aldrig fast.

Den tidigare svenske landslagsstjänrnan Anders Södergren tävlade mot Veerplau under många år. Och Södergren blir inte direkt överraskad över de nya uppgifterna om estländaren. 

– Så här har han väl hållit på genom hela sin karriär. Det har alltid funnits misstankar emot honom - men på något sätt klarade han sig genom hela aktiva karriären, säger Södergren.

– Och det är ju så trist att även hans son dopade sig - för det är ju klart att det är pappa Veerpalu som drivit på det.  

Om de nya uppgifterna stämmer verkar Andrus Veerpalu inte direkt bry sig om sin avstängning?

– Nej. Det är så tragiskt alltihop. Att man inte bryr sig. Man tänker liksom inte.

Pekar ut ryske ledaren

Anders Södergren fortsätter:

– Det skulle helt ärligt vara intressant att få fråga vad de tror alla andra håller på med? De måste ju tro att alla andra fuskar på något sätt - och därför kör de vidare utan att bry sig.

Det är inget nytt problem för skidsporten att dopingmisstänkta ledare fortsatt verka inom idrotten.

Inte minst finns det ryska exempel.

– Jo, verkligen. Som Jurij Tjarkovskij, säger Anders Södergren. 

Tjarkovskij har tydliga kopplingar till dopingskandalen i Sotji 2014. Men redan 2009 stängdes han av från ryska landslaget efter sin roll som tränare till dopade Julia Tsjepalova och Jevgenij Dementjev.

Men Jurij Tjarkovskij är sedan flera år tillbaka i ryska landslagsorganisationen. Men nu med en ny titel då han officiellt inte får verka som tränare.

Under det just nu pågående Tour de ski finns också Tjarkovskij på plats.

Något som retar Anders Södergren.

– Jag har stört mig på det där i många år. Att dopade åkare försvinner - men att ledarna fortfarande är kvar. Och att det är där egentligen problemen sitter, säger Anders Södergren.

Att ledarna blir kvar och påverkar nästa generation åkare?

– Precis. Jag vet att Ryssland i alla fall tidigare hade ett system där ledarna fick ta del av bonusar när åkarna gjorde bra resultat. 

Södergren fortsätter:

– Och det är klart att en sån sak kan vara en orsak till att man uppmuntrar fusk. Ungefär: ”Ta bara de här pillren - så blir det bra”.  Lite så har i alla fall jag känt.

 

Expressens krönikör om dopingdomen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.