Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilskan: ”Hur kan en kvinna dömas till det?”

Justyna Kowalczyk.
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/EIBNER EUROPA IMAGO SPORTFOTODIENST
Kowalczyk under en tävling i Otepää.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Åtstramade abortlagar i Polen.

Det får den tidigare skiddrottningen Justyna Kowalczyk att se rött.

– Varför inte använda kunskapen som används av hela den civiliserade världen?, säger Kowalczyk i en intervju med sport.pl.

Under torsdagen slog den polska författningsdomstolen fast att abort av foster med allvarliga skador strider mot den polska konstitutionen.

Sedan 1993 är abort förbjudet i landet men undantag för graviditeter till följd av våldtäkt, incest, eller om graviditeten utgör risk för kvinnans hälsa. Ytterligare ett undantag har varit de fall där fostren har allvarliga skador men nu är det alltså stopp även för dessa aborter.

Det får den tidigare polska skiddrottningen Justyna Kowalczyk att reagera.

– Hur kan en kvinna dömas till att föda ett barn som kommer dö strax efter födseln? Hur kan en familj dömas till att hålla en varelse vid liv när medicinerna inte ger hopp om att den ska bli något annat än en grönsak?, säger Kowalczyk till sajten sport.pl.

Justyna Kowalczyks ilska över abortlagen

Justyna Kowalczyk var länge Polens stora stjärna i längdskidor och har dubbla guld från både OS och VM. Hon tycker att hennes hemland utelämnar familjer som har skadade foster.

– Vårt land lämnar föräldrar praktiskt taget ensamma i en sådan situation. Var kan de få tid och pengar till läkemedel och vård dygnet runt? Var ska de få styrkan till allt detta?, frågar sig Kowalczyk och fortsätter sedan:

– Vi kämpar bara för rätten att få välja.

Kowalczyk tycker det är märkligt att den hårda lagen kommer trots att majoriteten av befolkningen i Polen är katoliker och inte borde behöva strängare lagar för att leva efter tron.

– I ett land där 90 procent av befolkningen benämner sig som katoliker behöver vi inte tillämpa sådana förbud. Dagens vetenskap gör att fostret kan undersökas i mycket tidiga stadier av graviditeten. Varför inte använda kunskapen som används av hela den civiliserade världen? Det är hemskt att vi går tillbaka i tiden, säger Kowalczyk.

Charlotte Kalla: ”Då grät jag”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.