Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilskan efter loppet: ”Måste få ett slut”

Jelena Välbe.Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Kläbo och Ustjugov.Foto: ALEXANDER VILF / SPUTNIK/IBL SPUTNIK
Kläbo vann före Pellegrino och Retivych.Foto: ALEXANDER VILF / SPUTNIK/IBL SPUTNIK
Johannes Hösflot Kläbo.Foto: ALEXANDER VILF / SPUTNIK/IBL SPUTNIK

SEEFELD. Sergej Ustjugov diskades efter bråket med Johannes Hösflot Kläbo.

Nu får beslutet kraftig kritik.

– Juryn är uppenbarligen rädd för att röra Norge och framför allt guden av alla skidlopp, säger Rysslands förbundsbas Jelena Välbe.

– Det var på tiden att Ustjugov straffades, svarar Norges landslagschef Vidar Löfhus.

Det var efter den första semifinalen i VM-sprinten som det hettade till rejält i målfållan.

Rysslands storstjärna Sergej Ustjugov hade redan fått en varning för att ha obstruerat norrmannen Johannes Hösflot Kläbo ute i spåret. Då åkte han fram till Kläbo, knuffade honom och klappade till honom lätt i ansiktet.

Känslorna kokade.

– Ustjugov ville banka skiten ur Johannes, säger Norges sprinter Sindre Björnestad Skar.

Kort efter det kallades Sergej Ustjugov in på möte i juryrummet.

”Han kallades till juryn för att ge en förklaring till sitt osportsliga beteende mot Kläbo efter målgång. Hans beteende ledde till en andra varning, vilket även gjorde att han diskades”, skriver internationella skidförbundet (Fis) i ett sms.

 

LÄS MER: Storbråk mellan stjärnorna – efter målgång

 

”Måste få ett slut”

Alla är dock inte överens med juryn. Den finske skandaltränaren Kari-Pekka Kyrö, som var inblandad i dopingskandalen i Lahtis 2001, säger i en intervju med Ilta-Sanomat att Johannes Hösflot Kläbo är den som borde blivit diskad.

– Det var uppenbart att Kläbo gjorde fel i semifinalen, säger Kyrö.

– Kläbo skar in framför Ustjugov och det är han som borde blivit straffad. Det var väldigt orättvist. Kläbo var brutal där!

Han fortsätter:

– Norrmännen gör ofta det här. De försöker inte bara förbättra sina egna positioner i fältet, utan försöker även förhindra rivalerna. Norrmännen är experter på det där.

– Det måste få ett slut.

KRITISK. Kari-Pekka Kyrö menar att Johannes Hösflot Kläbo borde ha blivit diskad i VM-sprinten, inte Sergej Ustjugov.Foto: SVT.

Svaret från Norge

Även den ryske förbundspampen Jelena Välbe är kritisk mot juryns beslut.

– Juryn är uppenbarligen rädd för att röra Norge och framför allt guden av alla skidlopp, säger Välbe till nyhetsbyrån Tass enligt Nettavisen.

– Personen som ligger först får göra vad han vill. Stanna, bromsa och göra så att den bakom ramlar. Kläbo gör alltid så.

– Alexander Bolsjunov och Sergej Ustjugov är som ett rött skynke för en oxe!

NRK har pratat med Norges landslagschef Vidar Löfshus. Han håller inte med Jelena Välbe.

– Det får hon stå för. Jag tror nog att de flesta upplever Johannes som ordentlig och fair i alla situationer, säger Löfshus.

– Man kan ta en runda och fråga de andra åkarna hur de upplever Sergej Ustjugov däremot... Senast under Tour de ski var jag inne i juryrummet och anmälde Ustjugov. Det har varit flera incidenter med honom där han kom undan.

– Det var på tiden att han straffades.

 

LÄS MER: VM-silver till Stina Nilsson – efter svensk krock

LÄS MER: Norska jättefiaskot – nu åker hon hem från VM

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.