Reklambilden som gjort Petter Northug vansinnig. Foto: TwitterReklambilden som gjort Petter Northug vansinnig. Foto: Twitter
Reklambilden som gjort Petter Northug vansinnig.  Foto: Twitter
Petter Northug. Foto: FRIDA OLSSONPetter Northug. Foto: FRIDA OLSSON
Petter Northug.  Foto: FRIDA OLSSON

Ilskan efter bilden: "Grovt övertramp"

Publicerad

Petter Northug och hans vintersportskollegor har fått foton manipulerade och spridda på nätet.

Nu hotar längdstjärnan de ansvariga med att dra in advokater i ärendet. 

Partiet Alliansen skapades som ett slags norsk motsvarighet till den brittiska Brexit-rörelsen. Rörelsen har som mål att få Norge att lämna EES, det europeiska ekonomiska samarbetsområdet, och i stället fokusera på norskt självstyre. Partiet ställer sig också bakom "norska traditioner och värderingar", skriver man i sitt partiprogram. 

Det var också detta partiets ungdomsförbund hade i åtanke när de använde sig av norska vintersportshjältar i sina reklambilder på nätet. Satsningen slog dock bakut – fullständigt.

"Ett grovt övertramp"

 Tre idrottare har använts i reklamerna: Petter Northug, Kjetil Jansrud och Nina Löseth. Åtminstone en av dem har hotat att göra saken till en rättsprocess. 

– Detta är ett grovt övertramp som vi ska följa upp omedelbart. Utöver detta har jag inte kommentar då det bara skulle ge bidra till att ge upptåget ytterligare uppmärksamhet, säger Northugs manager Are Sörum Langås till Dagbladet.  

Även Nina Löfseth har reagerat på bilderna. I hennes fall fick foton från en reklamkampanj för klädmärket Dale politiska budskap ditsatta i efterhand.

– De blev inte tagna i ett sånt sammanhang och de måste tas bort med en gång. 

"Vill hylla allt norskt"

Ungdomsförbundets ordförande Erik Dahl har bett om ursäkt till vintersportsstjärnorna.

– Det är helt rimligt att de vill få bort bilderna. Vi får bilderna och "memes" skickade till oss på löpande band och lägger ut dem. Med tanke på reaktionerna får vi fundera på om det är rätt tillvägagångssätt, säger Dahl. 

– Vi vill hylla allt det norska, och våra idrottsstjärnor är en del av det. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag