Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ilskan efter bilden: "Grovt övertramp"

Reklambilden som gjort Petter Northug vansinnig. Foto: Twitter
Petter Northug. Foto: FRIDA OLSSON

Petter Northug och hans vintersportskollegor har fått foton manipulerade och spridda på nätet.

Nu hotar längdstjärnan de ansvariga med att dra in advokater i ärendet. 

Partiet Alliansen skapades som ett slags norsk motsvarighet till den brittiska Brexit-rörelsen. Rörelsen har som mål att få Norge att lämna EES, det europeiska ekonomiska samarbetsområdet, och i stället fokusera på norskt självstyre. Partiet ställer sig också bakom "norska traditioner och värderingar", skriver man i sitt partiprogram. 

Det var också detta partiets ungdomsförbund hade i åtanke när de använde sig av norska vintersportshjältar i sina reklambilder på nätet. Satsningen slog dock bakut – fullständigt.

"Ett grovt övertramp"

 Tre idrottare har använts i reklamerna: Petter Northug, Kjetil Jansrud och Nina Löseth. Åtminstone en av dem har hotat att göra saken till en rättsprocess. 

– Detta är ett grovt övertramp som vi ska följa upp omedelbart. Utöver detta har jag inte kommentar då det bara skulle ge bidra till att ge upptåget ytterligare uppmärksamhet, säger Northugs manager Are Sörum Langås till Dagbladet.  

Även Nina Löfseth har reagerat på bilderna. I hennes fall fick foton från en reklamkampanj för klädmärket Dale politiska budskap ditsatta i efterhand.

– De blev inte tagna i ett sånt sammanhang och de måste tas bort med en gång. 

"Vill hylla allt norskt"

Ungdomsförbundets ordförande Erik Dahl har bett om ursäkt till vintersportsstjärnorna.

– Det är helt rimligt att de vill få bort bilderna. Vi får bilderna och "memes" skickade till oss på löpande band och lägger ut dem. Med tanke på reaktionerna får vi fundera på om det är rätt tillvägagångssätt, säger Dahl. 

– Vi vill hylla allt det norska, och våra idrottsstjärnor är en del av det. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!