Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken: ”Det gör mig väldigt arg”

Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HANNINEN/SIPA/SHUTTERSTOCK / HANNINEN/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Världscupstävlingen i Davos får klara sig utan toppnationerna Sverige, Norge och Finland när tävlingarna avgörs i helgen. 

Det uppskattar inte den schweiziska längdåkningschefen Christian Flury som riktar stor ilska mot avhopparländerna. 

– Det här gör mig väldigt arg, säger Flury till schweiziska Blick


Den här artikeln går att kommentera. När du har läst får du gärna dela med dig av dina tankar längst ner.

Norge kom först med sitt besked. Därefter följde både Sverige och Finland. 

– När vi kom fram till att riskerna är för stora med tanke på smittoläget och resan ner - då var det ett enkelt. Men det är ändå ett väldigt svårt och jobbigt beslut. Vi vill att åkarna ska tävla, speciellt när det går så bra, säger Byström.

Länderna avstår världscupen i Davos under den kommande helgen. Reaktionerna från resterande skidnationerna lät sig inte vänta. 

”Det gör mig arg”

– Jag gillar inte det som händer just nu, säger den tyska tränaren Peter Schlickenrieder till Blick. 

Den schweiziska längdåkningschefen Christian ”Hitsch” Flury tar kritiken ett steg längre. Han är irriterad på avhoppsnationerna för att de reagerar först nu. Flury menar att ett förslag presenteras redan i somras på hur världscupen kunde göras om för att anpassa den till den pågående pandemin. 

Det förslaget röstade både Norge, Sverige och Finland nej till, enligt Flury. 

– Den förkastades bland annat av skandinaverna. Det är därför mycket beklämmande och inte helt rättvist att de hoppar av nu. Det gör mig arg. De kunde ha stöttat oss när vi lade fram förslaget, säger han till schweiziska Blick. 

Den svenska längdchefen Anders Byström vet dock inget om förslaget. 

– Jag kan inte kommentera den kritiken, samtidigt har det hänt mycket sedan i somras. Vi har tagit beslutet utifrån våra aktivas hälsa. Det har inget med Davos att göra. De kommer säkert arrangera ett supersäkert arrangemang. Det har med resor och så vidare att göra, säger han. 

Riktar kritik mot Fis

Men den största ilskan riktar Flury mot Fis. 

– Det finns inget ledarskap där. De bör sätta ramarna. På sommaren missade de chansen att förändra kalendern. Det är faktiskt sorgligt vad som händer. 

Samtidigt menar den schweiziska längdåkningschefen att de har gjort allt vad som krävs för att helgens tävlingar i Davos ska vara säkra att delta i. 

– Det är vi övertygade om, men det finns naturligtvis inget som säger att det skulle vara 100 procent säkert. 

IBU (internationella skidskytteförbundet) har samlat sina arrangemang på en ort för att göra tävlingarna mer coronasäkra. Fis har inte samma möjlighet då det är nationerna som äger arrangemangen. 

– Det gör det mycket svårare. Det går inte att jämföra med skidskyttet. Vi har inte samma typ av organisation. Det fanns ett förslag i somras på att ändra i planeringen. Men då gick smittan samtidigt ner. Då bestämdes det att köra från den ursprungliga planen. 

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.