Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilskan: "Är beredd att trampa på människor"

Anders BlomquistFoto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Johan CronemanFoto: Janerik Henriksson / Tt / TT NYHETSBYRÅN

Johan Croneman har propagerat för att SVT ska byta ut skidexperten Anders Blomquist.

Nu får Dagens nyheter-krönikören mothugg från Blomquist själv.

"Han är beredd att trampa på och smutskasta människor för att driva sin tes", skriver Blomquist i ett öppet brev publicerat av Dagens nyheter.

I en så kallad blänkare skrev Johan Croneman att han ville att Anders Blomquist skulle fråntas sin roll som skidexpert på SVT.

Dagens nyheter-krönikören tyckte att Blomquist varit alldeles för okritisk i rapporteringen kring Therese Johaugs dopingfall.

– Jag blir till och med upprörd över att han missköter sitt jobb så kopiöst. Det är därför jag menar att han borde skickas på en kurs i journalistik, annars byter man ut honom. Man kan inte ha en expert som är totalt okritisk och säger att han väljer att tro på henne, sa Croneman när SportExpressen talade med honom.

Och förra exakt en vecka sedan publicerades en ny kolumn, med rubriken "SVT borde göra sig av med Anders Blomquist", där Croneman yrkade på samma åtgärd igen.

"Han smutskastar människor"

Nu har Blomquist svarat Croneman i formen av ett öppet brev.

"I krönikor om Johaugskandalen använder Johan Croneman friserad faktaframställning. Han är beredd att trampa på och smutskasta människor för att driva sin tes och få till en bra text", skriver Blomquist i texten som har blivit publicerad av Dagens nyheter.

"Varje gång jag kommenterat Johaug har jag klargjort att fler svar måste krävas; att jag förstår de som inte tror henne, men för egen del inte tror på medvetet fusk med anabola steroider. Det låtsas Croneman inte om. Han rycker en mening ur sin kontext och fabricerar slutsatser som passar hans tes."

"Det är en lögn"

Blomquist slår också tillbaka emot påståendet att han har alltför nära kopplingar med norsk skidåkning för att kunna förbli opartisk. Han menar att Croneman överdriver hans sympatier för Johaug.

"Croneman hävdar att jag tyckt att hanteringen av Johaug är det värsta med hela historien. Det är inte sant. Att jag gråtit ikapp med henne är ytterligare en lögn", skriver Blomquist.

Hård har gett sig in i debatten

SVT-profilen Jacob Hård, som har varit kommentator jämte Blomquist under åtskilliga skidsäsonger, har tidigare sagt följande om Cronemans anklagelser.

"Få journalister har under alla år varit lika kritiska som Anders till hur Norge dragit fördel av sin dominerande ställning i skidsporten för att skaffa sig tvivelaktiga fördelar och får domslut med sig i tveksamma situationer", skrev Hård i ett mejl till SportExpressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.