Ilska mot SVT i Norge – efter dopingprogram

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Erik Röste.
Foto: Nils Petter Nilsson

En konflikt har uppstått mellan norska skidförbundet och SVT.

I ett brev till Uppdrags gransknings ansvarige utgivare Nils Hanson hävdar förbundet att programmet har ljugit för att få en intervju till morgondagens avsnitt om doping inom skidsporten.

"De har använt sig av provokation och lögner för att få materialet", skriver förbundet i brevet enligt Adressa.no. 

I morgon sänds uppföljningen på Uppdrag gransknings dokumentär "Blodracet". Precis som i programmet som sändes för drygt ett år sedan rör programmet avvikande blodvärden funna i prov som lämnats av längdskidåkare vid stora internationella tävlingar.

Nils Hanson, ansvarig utgivare för programmet, avslöjade för SportExpressen.se att avsnittet bland annat kommer att handla om en svensk åkare, som blir för anonym, vars blodvärden visade på misstänkta variationer.

"Skadliga misstänkliggöranden"

Sammanlagt har man samlat in femtusen blodvärden.

"Blodracet" väckte upprörda känslor i Norge, och före detta åkaren Lars Håland hotade att stämma SVT.

Inför morgondagens avsnitt har förbundet valt att läcka locket på. Man valde att tacka nej till att deltaga i programmet via ett brev till Hanson, vars innehåll norska Adressa.no nu har publicerat. 

"Med bakgrund av detta har vi funnit att vi inte kan bidra till att kasta mer ljus på saken. Samtidigt skulle vår medverkan i form av intervjuer kunna bidra till spridningen av vad vi ser som skadliga och ogrundade misstänkliggöranden av idrottare", skriver förbundet i brevet.

Avsnittet innehåller dock en intervju med förbundets kommunikationschef Espen Graff.

"Provokationer och lögner"

Men den har redaktionen fått till på ett otillbörligt vis, menar förbundet.

Enligt förbundet ska UG-journalisten Magnus Svenungsson dykt upp oanmäld till deras lokaler i slutet av januari och hävdat att han hade en intervju inbokad med förbundsordföranden Erik Röste.

På så sätt ska Svenungsson ha fått prata med Graff – en sekvens som kommer att användas i det färdiga programmet.

Osjysta metoder menar förbundet, som nu vill att intervjun klipps bort.

"På grund av att Uppdrag granskning använt sig av provokation och lögner för att få materialet, och speciellt med tanke på att materialet (varken i sin helhet eller i redigerad form) är representativ för vår position, så ber vi om att intervjun inte ska användas i programmet", skriver förbundet.

Nils Hanson, ansvarig utgivare för Uppdrag granskning, tycker inte att redaktionen har stått för något övertramp i inspelningen av programmet.

– Besöket har filmats och jag vill påstå att det är det norska förbundet som far med osanningar. Vår påstår inte att han har en avtalad tid, utan frågar receptionisten om en intervju. Det är en beprövad journalistisk metod att dyka upp oanmäld, säger Hanson till Aftenbladet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.