Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ilska mot Norge – efter bilderna

Foto: TORE MEEK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

LILLEHAMMER/STOCKHOLM. Ett bråk har brutit ut inför världscupen i Lillehammer.

Det internationella skidförbundet (FIS) anklagar Norge för att manipulera ackreditering till tävlingsområdet – och enligt NRK riskerar de att straffas.

Även Sverige har agerat på samma sätt.

– Något sånt här har vi aldrig varit med om förut, säger Sveriges landslagschef Rikard Grip.

Det norska skidförbundet och livsmedelskedjan Coop har haft en stökig historia.

Tidigare har Petter Northugs samarbete med företaget varit föremål för en infekterad debatt, som till slut ledde till att Northug valde att göra en satsning utanför landslagets regi.

I våras såg det ut som att Coop och förbundet skulle sluta ett avtal – men förhandlingarna föll ihop i sista stund. 

VG rapporterade i våras att Coop ville kunna avsluta samarbetet om någon utövare i landslaget åkte fast för doping, men att skidförbundet hade en annan hållning.

– De menade att det var orimligt att Coop skulle kunna säga upp avtalet på en sådan enkel premiss som att en utövare testat positivt på ett B-prov och att skidförbundet därmed skulle kunna gå miste om sina intäkter, sa Coops talesperson Björn Takle Friis då.

Livsmedelsjätten är fortsatt sponsor till världscupen i längdskidor, och loggan återfinns på de västar som utövarna bär under tävling och träning i spåren kring tävlingsområdet.

LÄS MER: Världscupen i skidor 2018/19 – allt du behöver veta. 

Norska landslaget får kritik: ”Manipulation”

Men när de norska åkarna tränade inför världscupen i Lillehammer på torsdagen gick det inte att identifiera någon Coop-logga på deras västar, som fungerar som ackreditering i tävlingsspåren.

De var nämligen dolda med tejp.

FIS marknadsdirektör Jürg Capol reagerar kraftigt på det norska landslagets tilltag.

– Om du manipulerar ackrediteringar är det som att ändra pass. Jag vill hävda att detta är manipulation. Om alla gör det blir det mer okontrollerat, och säkerheten är viktig, säger han till NRK.

Det svenska landslaget har agerat på samma sätt.

– Det är en markering för vi tycker inte att det är okej att sälja exponering på ytor som man inte har rätt till. Vi följer regelverk på deras tävlingar och de bör också titta över detta och inte ta åt sig en rättighet, säger svenska skidförbundets marknadschef Johan Sares till Aftonbladet.

Coops talesperson Björn Takle Friis hoppas att det norska förbundet straffas.

– De säger att det får konsekvenser, och det förväntar vi att det blir. FIS säger att de aldrig varit med om något liknande, säger han.

 

LÄS MER: Skid-VM 2019 – allt du behöver veta. 

Norge kan straffas inför Lillehammer

Det norska skidförbundets arrangemangschef Terje Lund menar att de fört diskussioner med FIS om västarna. Enligt honom är regelverket otydligt kring vem som har rätt att diktera villkoren för hur västarna ska användas.

– I dag är det inte definierat i reglerna vem som har rättigheterna till den här västen. Vi har sagt att den borde vara neutral tills vi finner en lösning på det.

Coops Björn Takle Friis tror att förbundets agerande har grund i den konflikt som satte stopp för sponsoravtalet inför säsongen – men Terje Lund menar att de hade agerat likadant oavsett vilken sponsor det rört sig om.

– Om vi ska göra det hållbart för våra arrangörer att organisera världscup måste vi också ha exponeringsmöjligheter. När det inte är förankrat i regelverket som en rättighet för FIS, då kan vi i alla fall inte bara ge dem det utan vidare, säger Lund till VG.

Enligt Jürg Capol kommer juryn att se över fallet, och menar att situationen kan landa i bestraffning i form av böter för det norska skidförbundet.

– Något sånt här har vi aldrig varit med om förut, men jag har inte hört någonting om böter, säger Sveriges landslagschef Rikard Grip till SportExpressen.

https://www.facebook.com/ExpressenSkidsnack/posts/2135915196736640?__xts__[0]=68.ARCQlOBI7lV_I5h4azrQXwHxQeniUYHFu2z_VpB_elN_NkrK9-WkXML4mSMBFzxatJWyGPNs3SmKeFw8QEQ7d8qpoqg1LcksM5jFF3BV65qpyiqIz2Uc6egE56OCFoVHgh7HUfGbOFadejRX1FDaMIYVptBZ7sMXNsVSfx8kvy2ogVQVlwtWnQ&__tn__=-R